Volt egyszer egy köztársaság, ahol érdekesek voltak a vagyonnyilatkozatok

Van egy sor szomorú évfordulónk, amelyre emlékezni kell, és vannak vagyonnyilatkozatok, amelyeket nem kell komolyan venni.

Kovács Áron
2018. 02. 01. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 1-je van, csütörtök, az év 32. napja, és minden ellenkező látszattal szemben még egy darabig tél. Az időjárás nem ezt mutatja majd, hiszen egészen kora tavaszi érzésünk lesz: az előrejelzés szerint az ország északi részén esni fog, de ott sem lesz 7-8 foknál hidegebb délutánra, délen viszont sütni fog a nap, és akár 12-13 fok is lehet, ami azért merőben szokatlan február első napján.

Ennek ellenére nem vidám ez a nap, már ami az évfordulókat illeti. Manapság már keveset beszélünk erről a halva született kísérletről, de ma van a második köztársaság születésnapja: hetvenkét évvel ezelőtt ezen a napon fogadta el az Országgyűlés az 1946. évi I. törvényt, amely köztársasággá nyilvánította Magyarországot. A köztársaság csak három és fél évet ért meg – a demokratikus kísérlet még kevesebbet –, jött a szovjet típusú népköztársaság. Ma már csak a baloldali pártok – a DK és az MSZP–Párbeszéd, persze külön-külön – emlékeznek meg erről, a kormányoldal igyekszik elfelejteni.

Harminc éve, 1988. február 1-jén a budapesti román nagykövetség előtt tüntettek a Ceausescu-féle romániai falurombolás ellen, amely egyértelműen a magyar kisebbség ellen irányult. Ennek folytatása volt a június végi, közel százezres megmozdulás. Ebben a néhány hónapban tényleg érdekelte a széles közvéleményt a kisebbségi sorba taszított magyarság, sőt egy kicsit még a világ is figyelt ránk.

Arra talán már mindenki emlékszik, aki elmúlt tizenöt éves, hogy miért ma van a Tisza élővilágának emléknapja: tizennyolc éve szakadt át a zagytározó gátja Nagybányán, és kezdődött tiszai ciánszennyezés, amely kiirtotta a halak és egyéb állatok nagy részét. Erről Szolnokon lesz megemlékezés, a Tiszavirág hídnál, koszorúkkal és virágokkal.

Tizenöt éve, 2003-ban ezen a napon történt a Columbia űrrepülőgép tragédiája: a hőpajzs indításkor keletkezett hibája miatt a légkörbe lépve kigyulladt és darabjaira esett a jármű, a hét űrhajós azonnal meghalt.

Mivel szerdán lejárt a leadási határidő, ma minden bizonnyal a képviselők vagyonnyilatkozatai izgatják majd a politika iránt érdeklődőket (tavalyi cikkünk erről itt olvasható), pedig régóta tisztában lehetünk vele, hogy ezek messze nem tükrözik a valóságot. Azt már tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök saját bevallása szerint elég szerényen él: megtakarítása 742 ezerről 993 ezer forintra nőtt tavaly, a családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás így 4 783 328 forintra csökkent. Áder János köztársasági elnök ennél sokkal jobban tud spórolni, egy év alatt 6 millió forintot tett félre. 

A tudomány világa is tartogat érdekességeket, bár lehet, hogy ez inkább ijesztő: van abban valami nyugtalanító, hogy tizenkét évvel a legutóbbi válság kezdete után Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének csütörtöki műhelybeszélgetésén a téma már a következő világgazdasági válság lesz. Kíváncsian várjuk, hogy érdemes-e megszabadulnunk minden értékpapírtól, és megkezdeni a szárazbab felhalmozását.

A sport világában a teniszé lesz a főszerep: délben kisorsolják, hogy milyen sorrendben lesznek a mérkőzések a Belgium–Magyarország világcsoport-nyolcaddöntőn, a teniszezők Davis-kupa-versenyében péntektől vasárnapig. Ekkorra már Babos Tímea túl lesz két mérkőzésen: egy egyéni nyolcaddöntőn és egy páros negyeddöntőn, amelyeket a tajpeji tornán játszik. Este női vízilabda-válogatottunkért lehet szorítani, amely Olaszország ellen kezdi meg szereplését az Európa-kupában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.