Törölték az 1984-et a MEK-ből

George Orwell két főműve tűnt el a Magyar Elektronikus Könyvtárból.

Lakner Dávid
2017. 07. 05. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 5-én váratlanul eltűnt a Magyar Elektronikus Könyvtárból (MEK) George Orwell két főműve, az 1984 és az Állatfarm. Az eset hamar politikai felhangot is kapott, miután a napokban többen is megosztottak részleteket az 1984-ből, reagálva a kormány újabb sorosozó plakátjaira. Így tett Török Gábor politológus is, aki a kormányhirdetés képét ezzel állította párba: „Goldstein látványa, sőt már a puszta rágondolás is automatikusan félelmet és nyugtalanságot idézett elő. Ő állandóbb tárgya volt a gyűlöletnek, mint Eurázsia vagy Keletázsia, mert amíg Óceánia háborúban állt e hatalmak egyikével, rendszerint békében élt a másikkal.”

A Momentum pedig magát az 1984-et osztotta meg a MEK-ről, közbeszédünk állapotára hivatkozva. A párt hívta fel arra a figyelmet, hogy ingyenesen elérhető a regény mindenféle formátumban. 

Többen elsőre cenzúrától is tartottak, de hamar kiderült, hogy szerzői jogvédelem miatt kellett levenni a regényeket. Az Országos Széchényi Könyvtár sajtóosztálya arról tájékoztatott az Index szerint: a jogtulajdonos Európa Kiadó keddi megkeresése nyomán kellett törölni a szövegeket.

A két könyvet egyébként Szíjgyártó László fordította, 1983-as halála óta pedig még nem járt le a védelmi idő, azaz a hetven év. A kiadó figyelme pedig épp a megosztások miatt terelődhetett az ingyenes közzétételre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.