Kim Ir Szen magyar masszőre kitálal

Észak-Korea elzárt világa egyre aktuálisabb téma, az idén két új könyv is megjelenik az ázsiai országról.

R. Kiss Kornélia
2017. 10. 03. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvpiacon slágertémának számít Észak-Korea, sorra jelennek meg a diktatúra hétköznapjait bemutató kötetek. Az egyre fokozódó nemzetközi helyzet miatt még inkább megugrott az érdeklődés az elzárt ázsiai ország iránt. A nap árnyékában című orosz dokumentumfilm iránt akkora a kereslet Budapesten, hogy a hétvégén soron kívül is lejátszották a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF) szervezői. Négy vetítést szerveztek, hogy azok is láthassák, akik a júniusi időpontokra nem fértek be a nemzetközi versenyeken Under the Sun címmel futó alkotásra. A Bem moziban végig telt házzal ment, főleg fiatal közönséggel.

Sós Ágnes rendező, a fesztivál egyik szervezője meg is jegyezte, pontosan azt a korosztályt látja a mozitermekben, amelyik hiányzik a dokumentumfilmek vetítéseiről. Telt házakat csak ritkán tud produkálni a műfaj. Vitalij Manszkij 2016-os műve rövid idő alatt világhírű lett. Nem csoda, hiszen csak kevés újságírónak sikerül bejutni Észak-Koreába. A Magyar Nemzet munkatársa, Lukács Csaba azon kevesek egyike, aki a Magyar Baptista Szeretetszolgálat tagjaként kétszer is járt az országban, riportjai a Diktátorok könyve című kötetében is megjelentek. A szigorú, állandó kíséret ellenére megdöbbentő tapasztalatokat szerzett a koreai mindennapokról. A jéghideg épületekről, a fertőtlenítő és villany nélküli műtőről, a katasztrofális árvaházi viszonyokról, és persze az abszurd szabályrendszerről, amellyel a párt uralja a hétköznapi ember mindennapjait.

Ilyen körülmények között valódi dokumentumfilmet nyilván senki nem forgathat. Manszkij sem kapott lehetőséget rá, de arra igen, hogy a propagandisták által megírt forgatókönyv alapján, szigorú felügyelet mellett készíthet filmet egy nyolcéves kislányról és a szüleiről. A felvételeket be kellett mutatnia a hatóságoknak. Az egyszerű, de kényelmes lakótelepi lakás, a szép, rendezett iskola, a hipermodern kórház, a mintaszerű üzemek mind a koreai fél forgatókönyve alapján kerültek a filmbe. A szereplők egy szót sem váltottak Manszkijjal. A néhány spontán pillanatot is tartalmazó felvételt mégis úgy kellett kicsempészni az országból. A film a kötöttségek ellenére is megmutat valamit a valódi életből – ha mást nem, hát épp azt, hogy mennyire szabályozott. Ennél több információt azokból a könyvekből lehet nyerni, amelyeket országból kijutott észak-koreaiak írtak, vagy olyanok, akik huzamosabb időt töltöttek itt. Tavaly két ilyen könyv is megjelent: A lány hét névvel, amely I Hjonszo (Hyeonseo Lee) megpróbáltatásairól szól, aki a kilencvenes évek éhínsége idején menekült el Észak-Koreából, és a Nélküled mi sem vagyunk, amelyben az amerikai–dél-koreai Kim Szuki (Suki Kim) meséli el, milyen volt egy phenjani elit egyetemen angolt tanítani.

Az Észak-Koreáról szóló könyvek sora nem ért véget. Az idei ősz két érdekes újdonságot is hoz. Az egyiket igazi szenzációként hirdetik a kiadói világszerte. A Vádirat című novelláskötetet egy észak-koreai, most is ott élő író írta álnéven, majd a kéziratot kicsempészték az országból. Eredetét, a szerző kilétét nyilván nincs mód közvetlenül ellenőrizni. Az viszont biztos, hogy a novellák az észak-koreai hétköznapokról szólnak, és a diktatúrában elfogadott szabályok szerint íródtak. Itt az irodalom lényege az, hogy minden történetnek valamilyen ideológiai-politikai tanulságra kell épülnie. A Pan-dji álnevű író viszont arra használja ezt a formát, hogy valóságos képet fessen a társadalomról, ahol az egyének legbensőbb magánélete is kontroll alatt áll, és általános a bizalmatlanság és a veszélyérzet. Ugyanakkor ez lehet az első olyan ismert, Észak-Koreában született mű, amely megtöri az ottani uniformizált valóság képét, és egyéniségeket mutat be. Magyarul a Libri Kiadó jelenteti meg a könyvet november 7-én.

A Szépmíves Könyvek is novemberben rukkol elő a kötettel, amelyet az idei év szenzációjának szánnak: egy riportkönyvvel, amelyből Észak-Korea alapítója, a máig istenként tisztelt Kim Ir Szen magyar masszőrének életét és észak-koreai élményeit ismerhetik meg az olvasók. Szilágyi Erzsébet 1956-ban emigrált Svájcba, ahol természetgyógyász lett, a nyirokmasszázs specialistája. Itt érte a nyolcvanas években az észak-koreai megkeresés, hogy nyirokmasszázsra kellene betanítania észak-koreaiakat. A vége az lett, hogy személyesen utazott el az országba, és megszakításokkal öt éven át kezelte Kim Ir Szent. Utazott, sőt horgászott is a diktátorral. Olyan közvetlen tapasztalatokat szerzett róla, amilyeneket kevesen. Szilágyi nyolcvanhat éves, ma is dolgozik, Svájc mellett Budapesten is működtet rendelőt, így valószínűleg személyesen mutatja be majd a könyvet, amelyet az újságíró Bod Péterrel közösen jegyeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.