Nem akart semmit elárulni a magánéletéről Hemingway

Az író meg is tiltotta kiadóinak, hogy bármiféle személyes hírverést csapjanak körülötte.

Lakner Dávid
2017. 10. 08. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen érzékeny volt a magánéletére Ernest Hemingway, és többször is kérte családját, barátait, hogy ne adjanak ki róla részleteket – derült ki több frissen közzétett levélből, amiket a Cambridge-i Egyetem kiadója publikált. Az egyik szöveg szerint a szerző meg is tiltotta egy kiadónak, hogy bármiféle személyes hírverést csapjon körülötte. A jelek szerint mindennél fontosabb volt Hemingwaynek, hogy a regényeit prózaként, fikciós művekként olvassák. 

The Guardian cikke szerint az írót már az is felháborította, hogy A nap is felkel című regényének hátoldalán életrajzi adatokat tettek közzé róla. Az 1926-ban megjelent kötet a Nagy Háborút átvészelő generáció lelkiállapotát, elveszettségét mutatta meg. Hemingway a kiadójának, Maxwell Perkinsnek panaszkodott, követelve, hogy távolítsák el a róla írottakat a borítóról. „Amennyiben nem veszik le a háborús szolgálatra, illetve a magánéletemre, így a házasságomra vonatkozó utalást haladéktalanul, soha többet nem fogok egy könyvet sem jegyezni náluk” – közölte a szerző.

Hemingway az édesanyjától, Grace-től is azt kérte: ne adjon soha interjút a fia magánéletéről. 

Ez már a negyedik a sorban az író nyilvánosságra került levelezéséből. A most kihozott üzenetek akkortól datálódtak, mikor Hemingway az utolsó simításokat végezte 1929-ben megjelent, Búcsú a fegyverektől című regényén. Hugh Walpole angol szerzőnek be is számolt róla, micsoda felelősséget ró rá a kötet megjelenését követő fokozott hírnév. „Ennél a könyvnél tapasztaltam meg először, hogy leveleket kapok olyan emberektől, akik olvasták azt. Válaszoltam nekik sorban – és nem csináltam semmi mást. Ez egy átkozott mesterség – húsz percet, fél órát is igénybe vesz megköszönni nekik, hogy írtak Dühösek lesznek, ha nem válaszolsz? Vagy megbántódnak, és nem vesznek több könyvet?” – írta Hemingway.

Máskor az írást nevezte átkozottul nehéznek, egyúttal hozzátéve: magánélete egy „nyitott kanálissá” vált szerinte.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.