Szatirikus tabló napjaink művészelitjéről

Szécsi Noémi merészet húzott Egyformák vagytok című új regényével.

Lakner Dávid
2017. 10. 25. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha eddig nem is voltunk benne biztosak, Szécsi Noémi legújabb regényét olvasva egyértelművé válhat: az egyik legbátrabb kortárs szerzővel van dolgunk. Az Egyformák vagytok című regény olvasóját könnyen hatalmába keríti az érzés: bármi lenne, de nő, férfi és bölcsész semmiképp. Tekintve, hogy a könyvet olvasók java valószínűleg e három halmazból kerül majd ki, ez igencsak merész húzásnak mondható.

Bár a szerző a női szolidaritás regényének nevezte művét a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szereplők egymáshoz fűződő viszonyából ezt ritkán érezzük ki. Inkább az elbeszélő érez ilyesmit hőseivel szemben, de a két női narrátor jóval inkább foglalkozik félrement sorsával és a férfiakkal, mint a másik helyzetével. Pályájuk kapcsán az unott cinizmus vagy éppen a gúnyos irigység lesz a jellemző. „Persze, Elza. Te mindig eggyel több vagy. A te életedhez képest az enyém batisztruhás szüzek piknikje cseresznyevirágzáskor” – halljuk Emíliát. „Két évvel korábban született, ezért két évvel hamarabb érettségizett, két évvel hamarabb vették fel az egyetemre, és két évvel hamarabb állt munkába. A többiről nem is beszélve” – olvassuk Elza szólamát.

Miközben azt látjuk, hogy a fiatal értelmiségi nők nehezen jutnak előre a férfiközpontú társadalomban, mintha ők is rendre a férfiaktól várnák, hogy megmentsék őket. Hol egy megnyerő Rudolf-kutatóról olvasunk, máskor egy finn szeretőről, akinek az ébredés utáni mosogatása stilizálódik paradicsomi látomássá. És ott vannak aztán a regénybeli férfiak, akik mást sem szeretnének, mint fiatal történészhallgatók előtt obszcén célzásokat tenni.

Az Egyformák vagytokban bámulatosan követik (avagy kiegészítik) egymást a sikamlós kirohanások és a belső bölcsészmonológok. „Rózsavízízűt nem ittunk többet, mindent megkeserített a freudista métely” – olvassuk Elzától, míg a csevej végig a szabadjára engedett ösztönök szintjén ragad.

A regény egy következő szintje Szécsi trilógiájának előző darabjai mellé helyezi a könyvet. A Nyughatatlanok és a Gondolatolvasó után ezúttal már a jelenben vagyunk, ahol egy fiatal történészlány a Bárdy család kalandos életét kutatja. A szerző közben fergetegesen szatirikus képet fest napjaink felszínes, önhitt és egoista művészelitjéről. Ezért a pontos és izgalmas közegábrázolásért, valamint a történeti figurákra való utólagos rápillantás csalóka voltának megmutatásáért fontos Szécsi Noémi könyve. Épp emiatt nem is annyira női-férfi regényként olvasva, hanem így fejti fel valódiságát, utánozhatatlan voltát és maradandó értékeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.