Ez az év legjobb ismeretterjesztő gyerekkönyve

A Hogy működik? a legkülönfélébb gépezeteket mutatja be nagyon érthető, mégis lebilincselő formában.

Molnár Csaba
2017. 12. 11. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közhiedelem szerint a fiúk az agresszív, a lányok pedig a rózsaszínű, pónikat vagy hercegnőket felvonultató, mindenesetre kifejezetten gondolattalan meséket, látnivalókat keresik a tévében, könyvekben. Ez hatalmas félreértés, amit a dokumentumcsatornák sikere bizonyít.

A gyermeki elme természetes vágya, hogy megértse az őt körülvevő világot. A XXI. században a legtöbb ember környezetében már több az ember alkotta mesterséges összetevő, mint a természetes, így nem meglepő, hogy a gyerekek kérdései leggyakrabban az autók, a számítógép vagy a hűtőszekrény működésére irányulnak. És e kérdések korántsem egyszerűen megválaszolhatók.

Ebben segíthet David Macaulay könyve, amely ilyen kérdéseket jár körül.

A könyv illusztrációit mamutok kísérik végig, talán a modern eszközök között eligazodni próbáló, kihalófélben lévő „őslényeket” szimbolizálják. Remekül illenek a környezetbe: a kötet lapozgatása során hamar az olvasó ismerősévé válnak. A Hogy működik? tehát a legkülönfélébb gépezet működési mechanizmusát mutatja be nagyon érthető, mégis lebilincselő formában, amit főként a rengeteg rajz segít. A kötet hosszú időre leköt egy felnőttet is, hiszen az ember egyből izgalomba jön attól, ha egy sokszor kívülről látott eszköz belsejébe kukkanthat.

Az olvasó gyakran szembesül azzal, hogy olyan műszerek, berendezések alapelveiről sem volt fogalma, amelyekről azt hitte, hogy létük és működésük a világ legtermészetesebb dolga. Ilyen a termosztát, a lemezjátszó, a szkenner vagy a tűzoltó készülék.

A Hogy működik? egyértelműen az év legjobb ismeretterjesztő gyerekkönyve. A szülőknek ugyanakkor a könyvesboltbeli lapozgatását érdemes a hátsó borítóval kezdeniük, mert a 9990 forintos ár keserű felismerést okozhat, ha előtte már beleszerelmesedtek a tartalmába.

David Macaulay: Hogy működik? Manó Könyvek, 2017. 9990 forint

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.