Machiavelli a pálya szélén

Egy könyv Mourinhóról, amely nem sokat vagy szinte semmit sem árul el az edzőről, de a szerzőről annál többet.

Földi Bence
2017. 12. 15. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Mourinho a futballtörténelem egyik legjobb menedzsere. Sokszoros bajnok, kupagyőztes, emellett két különböző csapattal is képes volt megnyerni a Bajnokok Ligáját. Sokan utálják stílusa miatt, de azt nem tudják, mitől olyan nagyszerű edző, milyen ember valójában. Nos, a kérdés megválaszolásában a José Mourinho – Közelkép című kötet sem igazán segít.

Azért persze némi információt ki lehet nyerni a lapok közül. Az évek során minden aljasságot el lehetett képzelni José Mourinhóról, a kötetből annyi kiderül, hogy egy részük igaz is volt. Ám a portugál nem amiatt volt rossz fej sok esetben, mert örömét lelte benne, hanem mert a diadalra hajtott. A szerzőnek elárulta: valójában mindig azt szeretné, hogy a jobb csapat nyerjen, és övé legyen a jobb csapat. Ám a győzelemért sosem csalna – mondta ő, akiről kiderül egyébként, hogy maximalista machiavelliánus, igazi pragmatista.

Megtudjuk többek között azt is Mourinhóról, hogy volt, amit jelenlegi állomáshelyének, a Manchester Unitednek korábbi legendás szakvezetőjétől, Sir Alex Fergusontól tanult, mégpedig azt, miként kell méltósággal veszíteni. A kötet felemlegeti azt az epizódot is, amikor Mourinho a Real Madridnál töltött időszaka alatt megpróbálta kinyomni a Barcelona edzőjének, Tito Vilanovának a szemét. A portugál jóstehetségéről is tanúbizonyságot tett a könyvben, megjósolta ugyanis, hogy dolgoznak még együtt Angliában a svéd csodacsatárral, a hozzá hasonlóan nehéz természetű, de vérprofi Zlatan Ibrahimoviccsal.

Lehetne hozni még a példákat, ugyanakkor segítségükkel sem sokkal többet tudunk meg a címszereplőről, mint a médiából. A legtöbb sztori nem sokat vagy szinte semmit sem árult el Mourinhóról, de a szerzőről annál többet – és nem sok jót. A José Mourinho – Közelképet egy Robert Beasley nevű bulvárújságíró írta, aki a News of the World és a The Sun című lapok „futballszakírója”, aki már a kötet legelején elveszíti az olvasók jelentős részének szimpátiáját azzal, hogy elárulja: ő maga Chelsea-drukker.

A könyv szerkezete kissé aránytalan lett, túl sok szó esik a második chelsea-s időszak második szezonjáról. Igaz, a szerkesztő vagy a szerző észbe kapott, így a könyv legvégén találhatók a leginkább érdekes információk az edzőről. Ráadásul az önmagát mindig előtérbe toló, dicsekvő szerző – aki nem veszi észre, hogy a portugál használja őt – idegesíti az olvasót. A fordító viszont remek munkát végzett, láthatóan igen jól ismeri az angol futballszaknyelvet.

Robert Beasley: José Mourinho – Közelkép. Ford.: Lukács Dániel. Európa Kiadó, 2017. 3990 forint

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.