A hetvennyolc lövés országa

Első pillantásra úgy tűnik, a Vadászjelenetek Magyarországon a romagyilkosságokról szól. De csak elsőre.

Tompos Ádám
2018. 01. 05. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tódor János nemcsak azokat az eseteket dolgozza fel, amelyekben cigányok voltak az áldozatok, hanem amikor roma bűnelkövetők oltottak ki emberéletet. Ezzel együtt a riport-szociográfia gerincét a Nagycsécsen, Tiszalökön, Piricsén, Tatárszentgyörgyön, Kislétán történtek adják.

 Az eseményeket a pertudósításokból, börtöninterjúkból, helyszíni riportokból ismerjük meg, de ez ne tévesszen meg senkit. A könyv ugyanis nem cikkgyűjtemény, ami, legyünk őszinték, teljesen felesleges is lenne. Egyrészt erre ott vannak az archívumok és az internet, másrészt Tódor János nem is kíséreli meg a lehetetlent, hogy megválaszolja a „vadászjelenetek” mai napig tisztázatlan kérdéseit, rejtélyeit.

Volt-e társa például a romagyilkosságokat végrehajtó „négyek bandájának”? Ha igen, akkor volt-e köze a titkosszolgálathoz vagy ahhoz a Katonai Biztonsági Hivatalhoz, amellyel az egyik vádlott, Cs. István titkos kapcsolatban állt? És persze ha tényleg volt ötödik tag, akkor ő miért nincs rács mögött? Tódor maga is csak feltenni tudja ezeket a kérdéseket, ami nem is csoda, hiszen ha egy téma kicsit is kényes, akkor azt mi minimum harminc, de inkább nyolcvan évre titkosítjuk. Ez pedig – hat ártatlan ember, köztük egy gyermek hidegvérű kivégzése – nem kicsit kényes.

A Vadászjelenetek Magyarországon azt mutatja be, hogy milyen hely az, ahol ezek a borzasztó és tragikus gyilkosságok, lincselések végbementek. Mi vezetett például oda, hogy polgárőrök dobáltak Molotov-koktélokat a cigányok házára? Milyen hangulat uralkodott Kislétán, ahol gyakorlatilag a falu közepén lőttek le egy asszonyt csak azért, mert roma? Milyen országban éltünk akkor, amikor annyira elszaladt a ló azokkal a futtatással, uzsorával és „bodzaszedéssel” foglalkozó maffiózókkal, hogy kiskirályságuknak az vetett véget, hogy leszúrtak egy városszerte rajongott kézilabdázót?

A legérzékletesebb leírás alighanem a romagyilkosságok egyik peréről származik. Tódor János közvetlenül nem mondja ki, de napnál világosabb lesz, hogy ez a társadalom már rég nem kettészakadt, hanem atomjaira hullott. Amikor ugyan magyarul szól a pulpituson trónoló és értetlenkedő bíró és a beidézett, remegő, összevissza beszélő tanú is, de egyszerűen nem értik egymást. Mert ugyan a Budapest Környéki Törvényszék és a tatárszentgyörgyi cigánysor között csak 62 kilométer van, mégis tolmács kellene a feleknek.

Ez a kis magyar bírósági Bábel ugyanúgy nem ok, hanem okozat, mint a falvakat sújtó összes probléma. Groteszk vagy sorsszerű, édes mindegy, de a Vadászjelenetek Magyarországon tételmondatait éppen Bencze József korábbi országos rendőrfőkapitány mondja ki. „A közbiztonság kollektív társadalmi termék. Közösen hozzuk és csak közösen tudjuk javítani is. Vegyük tudomásul, hogy a közbiztonsági helyzet nem ok, hanem okozat. Okozata mindazon társadalmi, gazdasági, infrastrukturális problémáknak, így a munkanélküliségnek, az elszegényedésnek, amelyek a települések hátrányos helyzetét okozzák.” Tódor János legalább ilyen súlyosnak véli és sokszor fel is hozza a hazánkban uralkodó cigányellenes hangulatot, illetve azt a csendes egyetértést, amely a romagyilkosok tevékenységét kísérte. Ehhez képest csak egyszer említi, hogy abban is nagy volt a társadalmi egyetértés, amikor a merénylők tényleges életfogytiglanit kaptak. Bizony, ez a paradoxon is sokat elárul rólunk.

És akkor csodálkozunk, hogy az „infrastrukturális problémák” miatt kilátástalanságban vergődő szegénysorokra megérkezik a „négyek bandája”. Azért, hogy polgárháborút robbantsanak ki, amely után evakuálni fogják a teljes hazai cigányságot. Ezt mondják legalábbis ők.

Idén lesz tíz éve, hogy a cigánygyilkosságok megkezdődtek, és nagyon jó lenne azt írni, hogy ezek a fajta gyűlölet-bűncselekmények, amelyeket Tódor körbejárt, ma már elképzelhetetlenek. De hát épp a minap szedtük össze, hogy immár hat település kapcsán jelent meg a sajtóban ugyanaz a mondat: „kis híján megismétlődött az olaszliszkai lincselés”. Köztük van Piricse, az itt taglalt merényletsorozat egyik helyszíne.

(Tódor János: Vadászjelenetek Magyarországon – Gyűlölet-bűncselekmények Olaszliszkától a cigány-sorozatgyilkosságig. Osiris Kiadó, 2017. Ára: 2880 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.