A tárkony mellett a rozmaring az a fűszer, amely a legjobban illik a bárányhúshoz, kellemes ízt adva még azokkal is megkedvelteti a bárányt, akiknek korábban fenntartásaik voltak vele szemben. A rozmaring évelő fűszernövény, délvidéki kertekben már egész bokorrá nőtt példányokat is látni. Tavasszal-nyáron zsenge, friss hajtásait érdemes leszüretelni.
Hozzávalók 4 főre
1 db báránycomb (kb. 1 kg-os)
2 szép szál friss rozmaring
2 gerezd fokhagyma
4 szál újhagyma
3-4 vékony szelet bacon
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve
só
Elkészítés:
A báránycombból óvatosan kiszedjük a csontot. A fokhagymát kipréseljük és bekenjük vele a szétnyitott húst, majd a rozmaring ágakról leszedjük a leveleket, és egyenletesen megszórjuk vele. Összetekerjük a báránycombot, a rozmaring ágakkal összetűzzük és jól bebalzsamozzuk az olíva olajjal, amit előbb összekevertünk a citromlével. Legalább 2-3 órán át a hűtőben hagyjuk pácolódni. Amikor kivesszük a hűtőből, akkor sózzuk meg! (Előre nem szabad, mert a hús kiereszti a levét, és kiszárad sütéskor!) Ezután beborítjuk az újhagymával és a bacon szalonnával. Tegyük tűzálló tálba vagy tepsibe, és fedjük le. 200 fokon kb. 1- 1,5 órát sütjük, amíg szépen megpirul. Amikor kivesszük a sütőből, kb. még 10-15 percig hagyjuk lefedve pihenni, utána lehet tálalni. Vajon párolt friss zöldségeket, pirított újburgonyát, avagy klasszikus salátaöntettel friss fejes salátát is készíthetünk hozzá köretnek.
Pünkösdi kalács
Ennek a sütinek a különlegessége a juhtúró, így kapcsolódik a pünkösdhöz. A szopós bárányok ugyanis nem fogyasztják el az összes anyatejet, így ilyentájt sokkal több juhtúró és juhsajt készült a paraszti gazdaságokban.
Hozzávalók:
1 kg liszt
0,5 liter tej
csipet só
2-3 dkg élesztő
10 dkg cukor
10 dkg vaj+ kb. 2,5 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
40 dkg cukrozott juhtúró
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk, a vajat hagyjuk szobahőmérsékleten megpuhulni. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot, csipet sót és belemorzsoljuk a vajat. Jól összedolgozzuk, majd a tálat tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük, hogy a tészta megkeljen. Kb. kétszeresére kell dagadnia. Amikor a tészta megkelt, három egyenlő részre vágjuk. Az elsőt kerekre, vagy hosszúkásra nyújtjuk, attól függően, hogy milyen formára akarjuk sütni, és rögtön beletesszük az olvasztott vajjal kikent formába. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd rákenjük a cukrozott juhtúró felé, és rátesszük a második kinyújtott tésztát. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal, és rákenjük a maradék túrót. Lefedjük a harmadik adag tésztával. Tetejét megkenjük a tojás sárgájával. Mielőtt sütőbe tették, az ünnep tiszteletére az asszonyok keresztet rajzoltak a tetejére késsel. 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt sül meg. Olyan edényt, formát válasszunk, ami elég magas, mert még sütés közben is kel egy kicsit a tészta. Ha kész, kiborítjuk a formából, „visszaállítjuk a talpára”, és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni.