Ahol a lányok csókolgatják a lovakat

Hedózni mentünk Mórahalomra, ez volt a majdnem hivatalos álláspont utunk célját illetően. De előbb még a Rózsa Sándor kalandjai kapcsán elhíresült Röszkén hallgattunk meg egy s mást a fűszerpaprikáról a helyi Paprikaparkban, amely kisebb fajta paprikamalom és múzeum is.

2012. 10. 19. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

 

Ki tudta például, hogy a madarak nem érzik a csípős ízt, és azért tudott elterjedni a paprika, mert széthordták a magját? Nekem az sem volt magától értetődő, hogy eredetileg csak csípős paprika létezett (lásd: a szegények borsa), az édes paprikát úgy állították elő, hogy kivágták az ereket a csípősből. Továbbá, hogy az őrölt fűszerpaprikában ott van a mag is, abban vannak a színezőanyagot feloldó olajok. A Magyar élelmiszerkönyv szerinti paprikaminőségek besorolása csak azokat sokkolta a csapatból, akik maguk is fűszerpaprikát termesztenek otthon, vagy afféle ifjúkori sztahanovisták, mint én: gimnazista koromban igazgatói dicséretet kaptam, mert az őszi betakarításon kiemelkedő szorgalommal szedtem a Kalocsa környéki paprikát.

Mi úgy tudtuk ugyanis, hogy az édes-nemes a legjobb – nem kalocsai, nem szegedi – paprika. De nem! A „Különleges” feliratú paprikában van a csúcson a festékanyag, utána jön a „Csemege”, aztán az „Édesnemes”, és úgy a Rózsapaprika. Igaz, a csomagoláskor eggyel gyengébb minőséget tüntetnek fel a zacskón, mint amilyen a tartalom, hogy semmiképp ne csalódjon az sem, aki hónapok múlva nyitja csak ki a tasakot. Kiderült továbbá, hogy a száron lévő paprikák közül a füstös, vagyis a félig érett, zöldből vörösbe játszó a legjobb ízű, a legjobb minőségű. Beláttuk hát, fűszerpaprikát ültetni muszáj a kiskertbe, és a füstös terméssel aztán lehet bátran kísérletezni a konyhában. Megnéztük az átható paprikaszagú üzemet is, a régi eszközökkel, paprikafűző lányok, pompás, hol paprikafűzésre való, máskor táncházi célra használt falusi hodályok képeivel, kóstoltunk paprikás zsíros kenyeret, de az őszibarack-pálinkát sem sajnálták tőlünk.

Rómeó és a bivalyhárem

 

 

De még jobb volt a vegyigyümi-pálinka a bivalyos tanyán Nagyszéksóstón. Szegedről költöztek ki sokan valaha ide, a tanyavilágba, de azért a szegedi házat is fönntartottak a családnak. Nagy szikes tó terült el itt az ötvenes évekbeli csatornaépítésig. Sós volt a tó, a szélén kicsapódott a szik, abból főztek szappant otthonra az asszonyok. Lassan megédesedett, zsugorodott a víz, nádas nőtt benne, a csatornázás is sokat ártott neki. 2008-ban gondoltak egy nagyot Mórahalmon, hoztak 45 bivalytehenet a Felsőtiszavidéki-Hansági Nemzeti Parkból, és Rómeó is megérkezett, a bivalyhárem ura. A bivalyrezervátumban Rómeó szorgalmának köszönhetően 2010 nyarán húsz kis bivalyborjú szaladgált.  Bivalyok a tizenhatodik századtól éltek a tájon, nehéz terepen szántásra-vontatásra használták őket. Számuk mintegy 400-ra csökkent napjainkra Magyarországon, pedig a bivaly hasznos és igénytelen állat, lerágja, letapossa a nádat, gyékényt, értékes tejet ad, jó a sajtja. A húsa rostosabb, mint a szarvasmarháé, de több benne a vas és a foszfor. Ott jártunkkor a kiszáradt tómederben láttuk jó messziről Rómeót, néhány tehenet és egy kisborjút, a fiatal bivalyborjúkkal pedig a karámon át közeli barátságot kötöttünk: a bátrabb kollégák krumpliszemeket adogattak a jámbor állatok szájába.

A masszázsmedence titkai

 

 

A szorosabb értelemben vett hedózás már délután megkezdődött a négycsillagos Colosseum Hotel és a Szent Erzsébet Gyógyfürdő területén. Fura látvány kívülről a 82 szobás Colosseum, a névadó ókori római épületet idézi az alakja, de currysárgára és céklaszínűre van festve, másképp szólva: úgy néz ki, mint egy kicsit olvadt, ám gigantikus málna-sárgabarack fagyi. Ez a szálloda is kihízta egy kicsit a telket maga alól, mint sok más rendszerváltás után született épület, de manapság az a bizalomgerjesztő, ha minél hatalmasabbnak tűnik. Bent már semmi sem furcsa, inkább otthonos és elegáns együtt. Olyan a hall, mint egy mesebeli városka függönyös, erkélyes főtere, ahol alig néhány óra múlva a Hunnium 895 pálinkáit kóstoljuk helyi sajtokkal. Ezt szeretem az alföldi emberekben: a saját fejükkel gondolkodnak, és a saját inspirációjukból építkeznek, nem majmolnak se nyugatot, se keletet, amikor az a kérdés, hogy nézzen ki a szálloda, vagy mit kapjunk vacsorára, de még inkább reggelire.

 

 

Hedonizmusunk szaunaszeánsszal kezdődik, vagyis egy fiatal fürdőruhás hölgy 15 perc alatt megmutatja, hogyan kellene használni a szaunát, ha értenénk hozzá. Törülközővel, frottírzászlóval hadonászik, és körülményes mondatokat mond arról, hogy időnként szellőztetni kell. Citromdarabkákat oszt, hogy azzal dörzsöljük be az egész testünket. Aztán szétszóródunk az 1964-ben épült Erzsébet Gyógyfürdő területén, amelyre a szálloda szinte ráépült, bár az előbbihez háromcsillagos panzió is tartozik. Masszázst is kap – például csokisat – az, aki feliratkozott, de mindenki a gyógymasszázst választja inkább. A sok ülés, ugye.

 

 

A fürdőben és a szállodában is van több masszírozós medence, akad gyógyvizű, van wellness, szabadtéri, fedett is. Leghátul találunk egy sárga vizű, 38 Celsius-fokos medencét, ki van írva, fél óránál tovább nem lehet benne maradni. Talpat, hátat, nyakat, derekat masszíroznak a vízsugarak, de az egyik sarokban, három kikövezett ívben, amelyek szélén kapaszkodni lehet-kell, titokzatosan munkálnak a felszín alatt. Nagy a sorban állás, be is mondják hangosbemondón, hogy öt perc után mindenki adja át a helyét a következőnek. De ez nem mindig történik meg: átszellemült arccal kapaszkodnak a boldog szerencsések, nehogy elsodorják őket az alsó sugarak, becsukják a szemüket, hogy ne is lássák, kinek kellene átadni a helyet. Kipróbálhatjuk végül mi is, és nem csodálkozunk már semmin, azon sem, hogy főleg párok veszik igénybe.

A Tiszai batyus halászlé

Este az aranyérmes Hunnium 895 pálinkák után régi vágyam teljesül: batyus tiszai halászlét vacsorázhatok, vagyis házi tésztába csomagolva, kifőzve ott van a hallében a belsőség. És életemben először eszem olyan pontyfilét, hogy még egy morzsányi halcsont sem kerül elő belőle. A svédasztal roskadozik a sokféle földi jótól: malacsült káposztával, fogas filé, szarvas, csirkepörkölt, grillezett camembert sajt A csokis-mascarponés édességek mellett szimpatikusan apró darabkákra vágott vargabéles, egy tál meleg málnaszósszal.

Reggel friss baguettek, apró magvas zsemlék, kiflik, franciás töltött sütemények, rusztikus falusi kenyerek várnak. Kiderül: a szállodának saját pékje van, aki reggel négytől készíti a süteményeket, a kemény héjú kenyerek pedig a Varga Pékségből valók.

Folytatjuk a vízi- és szaunaéletet, mások elballagnak a Kenyérváró-dombra, ahová valaha a juhászfeleségek kivitték az ennivalót a férjeknek, onnan kapta a nevét, mert ott van most a sajtbolt, ahol az a tegnap esti jó kapros sajt és testvérei kilónként 1600 Ft-ért kaphatók. Kószálás közben rétes boltot is talál valaki Mórahalmon, az is megér egy jó biciklizést.

 

 

Az ebédünknek van egy tanulsága: ahol nem bontják jól a marhát, ott sajnos a steak sem lesz tökéletes, de az esti halászlé mindent vitt, sőt a déli fokhagymaleves is sajtos lángoskával.

A fedett lovardát és vele a dél-alföldi vágta helyszínét is meglátogatjuk. Szürreális a látvány: nádszálkarcsú amazonok lovagolják az összes gyönyörű mént a pályán. A lovarda tulajdonosa azt mondja: igen, sokkal többen vannak a lányok, mert azok csókolgatják a lovakat, a fiúk meg csak úgy odahozatják maguknak. Van azért fiú lovas is, de ő éppen versenyez. Érdemes idejönni lovas túrázni is, olcsó, kb. 5000 forint egy alkalom, és van hozzá szelíd ló is. Gyalogosan is lehet túrázni vezetővel vagy a nélkül a környéken, de horgászni, vadászni sem lehetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.