Ki tudta például, hogy a madarak nem érzik a csípős ízt, és azért tudott elterjedni a paprika, mert széthordták a magját? Nekem az sem volt magától értetődő, hogy eredetileg csak csípős paprika létezett (lásd: a szegények borsa), az édes paprikát úgy állították elő, hogy kivágták az ereket a csípősből. Továbbá, hogy az őrölt fűszerpaprikában ott van a mag is, abban vannak a színezőanyagot feloldó olajok. A Magyar élelmiszerkönyv szerinti paprikaminőségek besorolása csak azokat sokkolta a csapatból, akik maguk is fűszerpaprikát termesztenek otthon, vagy afféle ifjúkori sztahanovisták, mint én: gimnazista koromban igazgatói dicséretet kaptam, mert az őszi betakarításon kiemelkedő szorgalommal szedtem a Kalocsa környéki paprikát.
Mi úgy tudtuk ugyanis, hogy az édes-nemes a legjobb – nem kalocsai, nem szegedi – paprika. De nem! A „Különleges” feliratú paprikában van a csúcson a festékanyag, utána jön a „Csemege”, aztán az „Édesnemes”, és úgy a Rózsapaprika. Igaz, a csomagoláskor eggyel gyengébb minőséget tüntetnek fel a zacskón, mint amilyen a tartalom, hogy semmiképp ne csalódjon az sem, aki hónapok múlva nyitja csak ki a tasakot. Kiderült továbbá, hogy a száron lévő paprikák közül a füstös, vagyis a félig érett, zöldből vörösbe játszó a legjobb ízű, a legjobb minőségű. Beláttuk hát, fűszerpaprikát ültetni muszáj a kiskertbe, és a füstös terméssel aztán lehet bátran kísérletezni a konyhában. Megnéztük az átható paprikaszagú üzemet is, a régi eszközökkel, paprikafűző lányok, pompás, hol paprikafűzésre való, máskor táncházi célra használt falusi hodályok képeivel, kóstoltunk paprikás zsíros kenyeret, de az őszibarack-pálinkát sem sajnálták tőlünk.
Rómeó és a bivalyhárem
De még jobb volt a vegyigyümi-pálinka a bivalyos tanyán Nagyszéksóstón. Szegedről költöztek ki sokan valaha ide, a tanyavilágba, de azért a szegedi házat is fönntartottak a családnak. Nagy szikes tó terült el itt az ötvenes évekbeli csatornaépítésig. Sós volt a tó, a szélén kicsapódott a szik, abból főztek szappant otthonra az asszonyok. Lassan megédesedett, zsugorodott a víz, nádas nőtt benne, a csatornázás is sokat ártott neki. 2008-ban gondoltak egy nagyot Mórahalmon, hoztak 45 bivalytehenet a Felsőtiszavidéki-Hansági Nemzeti Parkból, és Rómeó is megérkezett, a bivalyhárem ura. A bivalyrezervátumban Rómeó szorgalmának köszönhetően 2010 nyarán húsz kis bivalyborjú szaladgált. Bivalyok a tizenhatodik századtól éltek a tájon, nehéz terepen szántásra-vontatásra használták őket. Számuk mintegy 400-ra csökkent napjainkra Magyarországon, pedig a bivaly hasznos és igénytelen állat, lerágja, letapossa a nádat, gyékényt, értékes tejet ad, jó a sajtja. A húsa rostosabb, mint a szarvasmarháé, de több benne a vas és a foszfor. Ott jártunkkor a kiszáradt tómederben láttuk jó messziről Rómeót, néhány tehenet és egy kisborjút, a fiatal bivalyborjúkkal pedig a karámon át közeli barátságot kötöttünk: a bátrabb kollégák krumpliszemeket adogattak a jámbor állatok szájába.
A masszázsmedence titkai
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!