Márton legendája
Márton 316-ban Savariában (a mai Szombathelyen) született egy római tribunus fiaként. Apja kívánságára 18 évesen a római légió katonája lett, ahol egy nap a legenda szerint odaadta palástját egy fázó koldusnak. Később megkeresztelkedett, szakított a katonasággal és misszionáriusnak állt. A hagyomány úgy tartja, hogy amikor 371-ben ki akarták nevezni Tours püspökének, Márton a nagy megtiszteltetés elől elbújt a libaólba, de a szárnyasok lármás gágogásukkal felfedték hollétét, így mégis püspök lett belőle.
De a novemberi libaevés valójában már a középkorban – az első írásos emlékek 1171-ből valók – egy sokkal hétköznapibb ténnyel függött össze: Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ekkor kapták meg a cselédek az évi bérüket és mellé 1-1 hízott libát, mivel a szárnyasok éppen erre az időszakra érték el ideális súlyukat. Az őszi szüretből származó újborok is ekkora forrtak ki a pincékben, így a módosabb gazdáknál a libalakomát friss borral öblítették le.
Márton-napi hagyományok
A népi hiedelem szerint Márton napján a jólét és az időjárás további alakulására is lehetett következtetni. Úgy tartották, hogy aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik majd, ha a liba csontja fehér és hosszú volt, akkor havas telet jósoltak, ha rövid és barna, akkor sarasat. Baranyában ezenfelül azt tartják, hogy a Márton-napi időjárás azt mutatja meg, hogy milyen lesz az idő majd a következő márciusban. Egy régi kalendáriumban találták a néprajzkutatók azt a regulát, amelyben azt írták, hogy „Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.
Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Szentendre
A múzeumi épületek belső tereiben lehet kóstolni a minőségi újborokat és pálinkákat, a helyben sült libaételeket és őszi csemegéket. A Márton-játszóban krumplipuskát, írótollat, töklámpást és lampiont készíthetnek a látogatók november 10-11. között a szentendrei skanzenben.
Borfujtó Szent Márton-nap – Ópusztaszer
Az ünneplő közönség muzsikaszóval vonul a skanzen közepén található olvasóköri épülethez, ahol az újbor értékelése után a szertartásos dugózás, a „borfujtás” következik. Vállalkozó szellemű vendégeknek libafogó versenyt rendeznek, és mindenki kóstolhat majd libatepertőt, illetve újbort november 10-én.
II. Márton-napi Libalakoma – Hajdúszoboszló
November második hétvégéjén, Márton-nap alkalmából rendezik meg a II. Márton Napi Libalakomát, ahol a libából készített ételek mellé neves magyar pincészetek újborkínálatát is megízlelhetik a látogatók.