Táplálékaink kémiai karakterüket tekintve lehetnek savasak, lúgosak vagy semlegesek, ezt úgy állapítják meg, hogy az élelmi anyagokat elégetik, majd feloldják, és pH-t mérnek. A szervezetre gyakorolt hatásuk nemcsak kémiai természetüktől, hanem az anyagcsere során bekövetkező lebomlásuk mechanizmusától is függ. Szervezetünk különböző részeiben mérve a pH-értéket más és más eredményt kapunk. A gyomorsav például (ami sósav) – ahogy a neve is elárulja – erősen savas,1,35-3,5, hogy elősegítse az emésztést, ugyanakkor a vér pH-ja normál esetben közel semleges 7,35-7,45, pár tizeddel tolódik a lúgos irányba.
Ismert tény, hogy az életkorral csökken a vese sav-bázis szabályzó képessége. A nagy fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrend hat a vizelet kémiai összetételére.
Az étrendnek, illetve az ételek bizonyos összetevőinek hatása van a sav-bázis egyensúlyra. Felnőttek esetében az ételek kémiai összetevői (fehérje, klorid, foszfor, nátrium, kálium, kalcium, magnézium), a fő tápanyagok felszívódásának eltérő aránya, a kéntartalmú aminosavakból származó szulfátok metabolizmusa, a fiziológiás 7,4 pH-értékeken történő szulfát disszociáció mértéke, a kalcium és magnézium ionok bírnak jelentőséggel.
Ezen faktorok segítségével becsülhető meg az étrendek, ételek savas veseterhelése, a PRAL (potencial renal acid load, azaz potenciális savas veseterhelés). A PRAL (24 órás periódusra) a relatív állandó, vizelet szerves savmennyiség összevetésével együtt (egészséges egyéneknél a testtömegre, illetve testfelszínre vonatkoztatva) eredményezi a napi teljes savkiválasztást.
A gyümölcsök, zöldségek, gyümölcs dzsúszok, burgonya és az alkáli sókban gazdag és alacsony foszfortartalmú italok (vörös- és fehérborok, ásványvizek) negatív savterhelést jelentenek. A magvak, gabonák, húsok, tejtermékek, halak, valamint az alkáli sókban szegény és emelkedett foszfortartalmú italok (világos sör, kakaó) relatív nagy savterhelést eredményeznek.
Tehát a PRAL-értékek szerinti lúgosító étrend nem mondható kiegyensúlyozottnak.
Hosszú távon, szakmai kontroll nélkül veszélyeztetheti az elegendő, nagy biológiai értékű fehérje és esszenciális zsírsavbevitelt. Nagy az esélye a relatív alacsony összetett szénhidrát, illetve az aránytalanul magas egyszerű cukor-, esetleg alkohol- és koffeinfogyasztásnak.
A jövő héten a lúgosítás lehetséges előnyeiről és veszélyeiről olvashatnak.
További dietetikai információk: www.mdosz.hu.