Lúgosítás (2.): Sav és lúg testben és ételben

A test különböző részeiben más-más pH-értéket tudunk mérni. A savasságra vagy lúgosságra az elfogyasztott táplálékkal is tudunk hatni.

2013. 05. 02. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Táplálékaink kémiai karakterüket tekintve lehetnek savasak, lúgosak vagy semlegesek, ezt úgy állapítják meg, hogy az élelmi anyagokat elégetik, majd feloldják, és pH-t mérnek. A szervezetre gyakorolt hatásuk nemcsak kémiai természetüktől, hanem az anyagcsere során bekövetkező lebomlásuk mechanizmusától is függ. Szervezetünk különböző részeiben mérve a pH-értéket más és más eredményt kapunk. A gyomorsav például (ami sósav) – ahogy a neve is elárulja – erősen savas,1,35-3,5, hogy elősegítse az emésztést, ugyanakkor a vér pH-ja normál esetben közel semleges 7,35-7,45, pár tizeddel tolódik a lúgos irányba.

Ismert tény, hogy az életkorral csökken a vese sav-bázis szabályzó képessége. A nagy fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrend hat a vizelet kémiai összetételére.

 

Az étrendnek, illetve az ételek bizonyos összetevőinek hatása van a sav-bázis egyensúlyra. Felnőttek esetében az ételek kémiai összetevői (fehérje, klorid, foszfor, nátrium, kálium, kalcium, magnézium), a fő tápanyagok felszívódásának eltérő aránya, a kéntartalmú aminosavakból származó szulfátok metabolizmusa, a fiziológiás 7,4 pH-értékeken történő szulfát disszociáció mértéke, a kalcium és magnézium ionok bírnak jelentőséggel.

Ezen faktorok segítségével becsülhető meg az étrendek, ételek savas veseterhelése, a PRAL (potencial renal acid load, azaz potenciális savas veseterhelés). A PRAL (24 órás periódusra) a relatív állandó, vizelet szerves savmennyiség összevetésével együtt (egészséges egyéneknél a testtömegre, illetve testfelszínre vonatkoztatva) eredményezi a napi teljes savkiválasztást.

 

 

A gyümölcsök, zöldségek, gyümölcs dzsúszok, burgonya és az alkáli sókban gazdag és alacsony foszfortartalmú italok (vörös- és fehérborok, ásványvizek) negatív savterhelést jelentenek. A magvak, gabonák, húsok, tejtermékek, halak, valamint az alkáli sókban szegény és emelkedett foszfortartalmú italok (világos sör, kakaó) relatív nagy savterhelést eredményeznek.

Tehát a PRAL-értékek szerinti lúgosító étrend nem mondható kiegyensúlyozottnak.

Hosszú távon, szakmai kontroll nélkül veszélyeztetheti az elegendő, nagy biológiai értékű fehérje és esszenciális zsírsavbevitelt. Nagy az esélye a relatív alacsony összetett szénhidrát, illetve az aránytalanul magas egyszerű cukor-, esetleg alkohol- és koffeinfogyasztásnak.

A jövő héten a lúgosítás lehetséges előnyeiről és veszélyeiről olvashatnak.

További dietetikai információk: www.mdosz.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.