Mi mindenben segíthet a biztosítási alkusz?

Legtöbben a kötelező biztosítás megkötése kapcsán találkozunk a független biztosítási alkuszokkal. Kik ők, és miben számíthatunk még rájuk?

2013. 07. 17. 6:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köznyelvben gyakran keverik a biztosítási ügynök és a biztosítási alkusz fogalmát. A különbség azonban óriási: míg az ügynök általában egy (vagy több) biztosító megbízásából próbálja értékesíteni az adott társaság(ok) termékeit, addig a biztosítóktól független státusú alkusz az ügyfél megbízása alapján jár el. Feladata, hogy optimálisan kapcsolja össze az ügyfelek igényeit a biztosítók által kínált lehetőségekkel. Más szóval a biztosítást nem eladja, hanem az ügyfelet segíti a megvételében.

A független biztosítási alkuszokkal a magánszemélyek igazán széles körben először a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás váltása során találkoztak. Az alkuszok összehasonlításai tették elsőként lehetővé, hogy a biztosítók szinte áttekinthetetlen díjtáblázatai helyett különböző kalkulátorok használatával néhány perc alatt mindenki egyszerűen kiválassza a számára legmegfelelőbb biztosítást. Azóta az alkuszi szolgáltatásokat egyre több más területen is tömegesen veszik igénybe az ügyfelek: a casco, a lakásbiztosítás és az utasbiztosítás mellett ma már élet- és baleset-biztosításokat, illetve egészség- és nyugdíjcélú biztosításokat is közvetítenek ezek a piaci szereplők. A magánszemélyek teljes körű kiszolgálásán túl az alkuszok a hagyományosnak mondható vállalati szegmensben is nélkülözhetetlen szerepet játszanak a vagyon- és felelősségbiztosítások közvetítésében, kezelésében.

Noha az ügyfelek többsége csak a biztosítás megkötésekor találkozik az alkuszok szolgáltatásaival, jó tudni, hogy akkor is számíthatunk rájuk,

Érdemes tudni, hogy a független biztosítási alkuszok tevékenysége a biztosítás díját nem befolyásolja kedvezőtlen irányba, ráadásul az alkuszi szolgáltatásaikért cserébe nem tartanak igényt külön díjazásra, mivel szakértő közreműködésüket magában a biztosítás díjában fizetik meg az ügyfelek.

Magyarországon szerencsés helyzetben vannak azok az ügyfelek, akik alkuszi támogatást szeretnének kapni: több száz független alkuszcég szolgáltatásai közül választhatnak. Bárki, aki még nem rendelkezik alkuszi kapcsolattal, vagy elégedetlen jelenlegi alkuszával, az ország legnagyobb biztosításközvetítő szövetségének honlapján pillanatok alatt kiválaszthatja, hogy biztosítási igényének professzionális kielégítésére, esetleges problémájának megoldására a szövetségbe tömörülő közel száz minőségi alkusz közül melyiknek a segítségét kívánja igénybe venni.

www.fbamsz.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.