A muravidéki mézeskalácsmester

Vannak örökérvényű dísztárgyak, amelyek többletet is sugároznak: melegséget, otthonosságot, szeretetet.

Szolarics Nađ Klára
2014. 05. 25. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Muravidéken is komoly hagyománya van a mézeskalács-készítésnek, vásár és búcsú nem képzelhető el a fűszeres, szebbnél szebben díszített, üzeneteket hordozó ajándék nélkül. A mézeskalács-készítés egyik mestere a dobronaki Szolarics Loretta. – Nálunk mindig mézeskalácsillat terjeng a konyhából – mondja mosolyogva.

Dobronakon már régóta sütik a mézeskalácsot. Van, aki fehér cukormázzal, de van, aki különböző magvakkal, például vagdalt dióval, szezám-, len-, napraforgó- vagy tökmaggal díszíti. Loretta viszont a mesterséget – amit anyósától, Ilonától tanult meg – még egy szinttel magasabb fokon űzi, mézeskalácsainak díszítése a hagyományokat is követi.


– Szeretek sütni, kézimunkázni és rajzolni, e három kedvenc tevékenységemet a mézeskalács készítésénél mind űzhetem. Mivel tudtam, hogy Magyarországon nagy a hagyománya a mézeskalácsok készítésének, ezért az anyaországban képeztem tovább magam. Több műhelyképzésen vettem már részt, legutóbb Vargáné Orbán Anikónál Badacsonytomajban. Élveztem a munkát, nagyon sok mindent megtanultam, olyan fortélyokat is, amiket másutt nem tudtam volna elsajátítani – meséli.


A mézeskalács készítésekor mindig egyfajta boldogságérzet tölti el – vallja. Ha éppen nincs jó kedve, akkor jókedvre deríti a munka, ha pedig jó a kedve, akkor ezt a mézeskalácsok megrajzolása csak fokozza. Az általa készített mézeskalácsok sok alkalommal szereztek örömöt másnak is, mindegyik egy-egy gyönyörű ajándéktárgy is.


A mézeskalács készítése hosszú folyamat, hiszen a mézes, illatos fűszerezésű tésztának (ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió kerül bele, de mindenből mértékkel) legalább 1–2 napig állnia kell. Loretta a pihentetett tésztát kinyújtja, majd szíveket, csillagokat és más alakú süteményeket szaggat belőle.

– A formáknál és a díszítésnél is követem a hagyományt, de a sajátom világomat is szeretem hozzátenni, vannak már saját kiforrott mintáim is. Szívesen készítek a szíveken és a csillagokon kívül hintalovakat, madarakat, baglyot, mackót, csigát, házikókat, gombát...


A kiszaggatott tésztát óvatosan a tepsibe rakja és megsüti. Ha a mézeskalács teljesen kihűlt, lekeni piros ételfestékkel, s egy-két napig száradni hagyja. Hasonló az eljárás a glazúrral bevont mézeskalácsoknál is.

– A díszítést legtöbbször késő este végzem. Addig elkészítem a cukormázat is, ami semmi más, csak tojásfehérje és porcukor egy kis ecet vagy citromlé hozzáadásával. A mázat kicsi nejlonzacskóba töltöm, levágom a sarkát, s kezdődhet a munka. Ehhez kell egy kis kézügyesség és a rajzkészség is jól jön. De ha elég kitartóak vagyunk, ezt a mesterséget mindenki megtanulhatja – mondta Lotetta.

 

S hogy e szép hagyomány ne merüljön feledésbe, a mézeskalács készítésének titkait örömmel adja tovább a helyi kétnyelvű általános iskola tanulóinak is, ahol egyébként pedagógus az első osztályban. Mint mondta, külön örömöt jelent számára látni, milyen odaadóan dolgoznak a gyerekek, milyen ügyesen mozognak az ujjaik, milyen mintákat rajzolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.