A Muravidéki sonka Európában

Az Európai Bizottság a napokban EU-s nyilvántartásba vette a Muravidéki sonkát.

Szolarics Nađ Klára - Király M. Jutka
2014. 05. 11. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovéniában már gasztrofogalomként jelenlévő  Muravidéki sonka márkanév „apja” a magyar gyökerekkel is rendelkező muravidéki vállalkozó Janko Kodila, aki idén a Szlovén Gazdasági Kamara legrangosabb elismerését is átvehette.

Janko Kodila 12 vette át apja a kilencvenes években alapított kis hentesüzletét a  Muraszombat melletti Markisavcin (Márkusháza). Ma egy komoly vállalkozást vezet: a Muravidéki sonka márkanév alatt forgalmazott, hagyományos módon pácolt, hidegen füstölt és legalább fél évig érlelt házi sonka sikert hozott a piacon, népszerűek a „Muravidék illatai” (Disi po Prekmurju) márkanév alatt előállított egyéb élelmiszertermékek, a  pástétomok, a tepertő, a Prekmurska gibanica (muravidéki béles – szintén az EU-ban elismert hagyományos különleges termék), az öko-tésztafélék és a kenyérre is.

 

– A cégben a Kodila család harmadik generációja dolgozik már, nagyapám kezdte, apám folytatta, s most már több mint tíz éve én vezetem a cégünket. Előtte több mint 15 évig többek közt kerti bútorok kereskedelmével foglalkoztam, jártam a világot. Sok tapasztalat és munka után felismertem, hogy az igazi érték nem másutt, hanem itthon van. Néhány pontban megváltoztattam cégünk filozófiáját, a stratégiai fejlesztési irányokat, a kínálatot. Egy azonban változatlan maradt: a munkához való viszonyulás, a hozzáállás, a minőség biztosítása, s ami nekem nagyon fontos, a hagyományos muravidéki ízek megőrzése a hazai nyersanyagok által. A Muravidék Szlovénia Toscanája lehet, de ezért nekünk, ittenieknek sokat kell tennünk. Mert a Muravidék olyan erős, amennyire a vállalkozói erősek – vallja Janko Kodila közgazdász.

 

A Kodila Kft. jövőbeli tervei szerint még erősebben a Muravidékre kíván alapozni, a hagyományos értékekre, esetükben az élelmiszerre, élelmiszer-feldolgozásra. Továbbra is kisebb, nem ipari léptékű termelést kívánnak folytatni, növelni szeretnék azonban a hazai termékek skáláját többek közt zöldségfélékkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.