Egyre inkább hódít ez a lila virágba boruló mediterrán növény ezen a tájon is, hiszen mint Matej a diplomamunkájában is megállapította, a termesztéséhez megfelelők a körülmények a Muravidéken is.
A fiatal gazda elmondta, az illatos növény termesztése vidékünkön most még inkább idegenforgalmi attrakciónak számít, de reméli, hogy több lesz belőle. A levendula a francia Provence jelképe, nagyban termesztették azonban a horvát Hvar szigeten, termesztik most már a szlovén tengerparton, a Karszton és a Dráva-melléken is. Vidékünkön is közismert, hogy Tihanyban és Pannonhalmán is honos a levendula, a lila, a fehér és a sárga változat is, és hogy egyre inkább előszeretettel használják a gasztronómiában.
Matej ültetvénye a zsitkóci mezőn egyéves, és igencsak ígéretesnek tűnik, de az igazi termésre két év múlva számíthat. Az amúgy nem nagyon igényes növény első szüretjére egy szép nyári napon került sor, így az eseményre a vártnál több érdeklődő érkezett közelről és távolabbról. Köszönhetően a gyenge, szinte mediterrán télnek, a növények jól kifejlődtek. Elegendő volt a napos idő és a hőmérséklet, amely meghatározza a virág illóolaj-tartalmát. Az illóolaj lényegében párlat, melyet a pálinkához hasonlóan párolással nyernek, s a Kolenc család ezt a folyamatot szintén bemutatta a mezőn felállított párolóban. A levendulát sarlóval vághatták a vendégek is, s mivel a virág szára könnyen törik, puszta kézzel is lehetett levendulakévécskéket készíteni, amelyek a párolóba kerültek, hogy alig egy óra elteltével megjelenjenek az első illóolajcseppek. A színtelen, de illatban gazdag olajat üvegekben fogták fel.
A növényből nyert illóolaj főleg a kozmetikumgyártásban – parfümök, szappanok, krémek előállításában – keresett, de a levendula közismert molyirtó szer is, ezenkívül sokféle dísztárgyat készítenek belőle, melyek ontják a nyugtató, kellemes illatot. Terjed a levendulavirág felhasználása a gasztronómiában is, valamint pálinkát és szörpöt is készítenek belőle, amiből Kolencéknél már kóstolhattak is a vendégek.