A nyers avokádó igen tápláló, 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 120-170 kcal. A gyümölcs10-16 gramm zsírt, 8-9 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét szolgáltat a szervezet számára. Élelmirost-tartalma nagy, 6-7 gramm. Vitaminok közül számottevő a K-, E-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, és C-vitamin-, valamint a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, vas-, magnézium-, foszfor-, cink-, nátrium- és kalciumtartalma. 100 gramm avokádóban 9,8 gramm egyszeresen telített és 1,8 gramm többszörösen telítetlen zsírsav (0,110 gramm ómega-3 és 1,689 gramm ómega-6) található.
A hidegen sajtolt avokádóolaj salátákhoz, de sütéshez, főzéshez és grillezéshez is használható. Élénkzöld színét szerencsére a hőkezelés hatására elveszíti, így az étel nem lesz zöld. Nagyon könnyen avasodik, ezért sötét és hűvös helyen tárolandó. Az avokádóolajat a kozmetikai ipar is alkalmazza alapanyagként.
Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény gyümölcs papírzacskóba téve néhány nap alatt beérik egy banán mellett. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag kiskanállal eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön, s a villa nem görbül el a pépesítés alatt.
A guacamole néven ismert avokádókrém az egész világon kedvelt eledel, éppúgy eszik a szegény mexikóiak, mint az egészségtudatos európaiak, s nem képzelhető el nélküle a „Super Bowl”, az amerikai foci döntője sem. Számtalan változata létezik. Vannak, akik csupán némi csilivel, fokhagymával és citromlével ízesítik az avokádót, míg mások korianderzöldet és egy kis tejfölt is hozzákevernek. De vannak olyanok is, akiknél egészen extrém hozzávalók is szerepelnek, például szezámmag vagy parmezán. A guacamolerecept tehát szabadon variálható.
Egyik változata alapján a meghámozott avokádót villával pépesre kell törni. A sózott és borsozott krémhez apróra vágott paradicsom, lilahagyma és fokhagyma jön, végül ízesítésként citromlé, de csupán annyi, hogy ne a citromlé domináljon, hanem az avokádó érvényesüljön. Hűtőben letakarva három óra alatt érett lesz. Mivel állás során az avokádó megbarnul, ezért érdemes a lesimított krém tetejére citromlevet csavarni, s így lefóliázni. Fogyasztás előtt csak össze kell keverni, s tortillachipsszel vagy zöldségcsíkokkal lehet mártogatni belőle, de pirítósra is lehet kenni.