Mégis él Dudajev?

Az elmúlt években már többször felröppent a hír: a volt csecsen vezér, Dzsohar Dudajev nem halt meg. Most Ahmad Kadirov oroszbarát csecsen vezető állítja azt, hogy a Csecsenföld függetlenségét egyoldalúan kikiáltó volt elnök igenis életben van.

MTI
2001. 08. 24. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos verzió szerint Dudajev 1996-ban, az úgynevezett második csecsen háború idején vesztette életét egy orosz támadás során. Ám Kadirov most azt állítja: Dudajev mögött bőségesen állt annyi pénz, hogy nyomtalanul eltűnhessen. Kadirov korábban mufti minőségben Dudajev környezetéhez tartozott, de a második csecsen háború alatt szembefordult a szakadárokkal.
Az egyik moszkvai lap mai számában olvasható interjújában a hivatalos csecsen vezető nem közölt konkrétumokat arról, hogy miért biztos egykori vezére életben maradásában. Csak annyit mond: szerinte Dudajev állítólagos eleste előre meg volt szervezve egy moszkvai forgatókönyv alapján, s az akció Borisz Jelcin elnök újraválasztását szolgálta 1996-ban. A csecsen szakadárok mártírként tisztelik Dudajevet, aki egyébként szovjet tábornok volt, majd a Szovjetunió széthullása után Csecsenföld elnökévé választották. Tiszteletére „Dzsoharnak” keresztelték át Groznijt, a csecsen fővárost, s a szakadár források azóta is következetesen ezen a néven emlegetik.
A grúz-abház konfliktus megoldásában résztvevő orosz békefenntartók pénteki közlése szerint nem zárható ki, hogy Ruszlan Gelajev csecsen hadúr több száz emberével Abházia hegyein keresztül megpróbál betörni Oroszországba. A szövetségi csapatok arról számoltak be pénteken, hogy az elmúlt napokban szakadár fegyveresek huszonkét alkalommal támadtak meg orosz katonai oszlopokat, egy katona megsebesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.