Nem a spanyol uborka a vétkes, sötétben tapogatóznak

Mégsem a spanyol uborka a „vétkes” a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért – közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.• Fertőzött uborka: a magyar elnökség soron kívüli ülést hívhat össze

MNO
2011. 05. 31. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki. A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt állította azt, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán.

Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani – negatív – laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol–német vitát. Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi minisztere sajtóértekezleten közölte, hogy az első laboratóriumi vizsgálat nem igazolta a korábbi gyanút. Noha a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá, aligha valószínű, hogy a második kör más eredményt hoz. A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. Többek között azt állította: felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány kapcsán nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

A bejelentés megerősíti, hogy a német hatóságok továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak arra vonatkozóan, hogy melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges kólibaktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza. Azonban ez a feltételezés sem konkrét bizonyítékokon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.

A sok kudarc közepette pozitív jelzés: a münsteri kutatók kedden bemutatták azt a gyorsteszten alapuló eljárást, amely lehetővé teszi a fertőzés – korábbinál jóval gyorsabb – kimutatását a betegek esetében. Ez eddig legkevesebb két napot vett igénybe, a teszt segítségével viszont csak néhány óra szükséges. Ez pedig elősegíti, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen. Sőt a bejelentés szerint az eljárás nem csupán a betegek, hanem a különböző zöldségfajták tesztelését is lehetővé teszi. Azaz hasonlóan rövid idő alatt kimutatható, vajon az adott zöldség baktériumhordozó-e, vagy sem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.