Ha nem teszi meg, akkor akár lemondásra is kényszeríthetik a kormányfőt

Juszuf Raza Giláni pakisztáni kormányfő megjelent csütörtökön hazája legfelső bírósága előtt, amely azért idézte be őt, mert nem hajtotta végre a bíróság két évvel ezelőtti rendelkezését, s nem indíttatott eljárást korrupciós vádak alapján Aszif Ali Zardari elnök és mások ellen.

WL
2012. 01. 19. 8:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2009 decemberében a legfelső bíróság megsemmisítette azt az amnesztiarendeletet, amely 2007-ben mentesítette többek között a majdani államfőt, Zardarit a korrupció miatti eljárás alól, főként abban az ügyben, amely közpénzek elsikkasztásáról, svájci bankszámlákra való kimenekítéséről szól.

Giláni közölte csütörtökön a bírósággal: azért nem indíttatott eljárást az elnök ellen, mert az államfő teljes igazságügyi mentességet élvez. „Nem jó üzenet eljárást indítani egy elnök ellen, akit a parlament kétharmados többséggel választott meg” – tette hozzá.

A bíróság Giláni beszéde miatt elnapolta a tárgyalást február 1-jére.

Ha a kormányfő továbbra sem tesz eleget a bíróság rendelkezésének, és emiatt elítélik, akkor az lemondásra kényszerítheti.

2007-ben az akkori elnök, a nagy nehézségekkel küszködő Pervez Musarraf – saját bevallása szerint – titkos szövetséget kötött Benazir Bhutto volt miniszterelnökkel, az ellenzék emigrációból akkor hazatért vezetőjével a hatalom jövőbeli megosztásáról a 2008-as választások alkalmával. Ennek érdekében rendelt el több mint nyolcezer emberre – köztük Bhutto asszonyra és férjére, Zardarira – kiterjedő amnesztiát, mentesítést minden korrupciós vád és eljárás alól.

A miniszterelnöki poszt várományosát, Benazir Bhuttót ezután 2007. december 27-én meggyilkolták, s miután pártja nagyarányú győzelmet aratott a 2008. februári törvényhozási választásokon, özvegyét, Zardarit választotta meg az új parlament az ország államfőjévé. 2009 végén azonban a legfelső bíróság törölte Musarraf amnesztiarendeletét, és utasította a kormányt, hogy újíttassa fel a korrupciós pereket számos politikai személyiség, köztük Zardari ellen. A kormány ezt nem tette meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.