Bűnszervezetet vezetett a polgármesteri székből

Korrupcióért és sikkasztásért 28 év börtönre ítélték Detroit egykori polgármesterér, Kwame Kilpatrickot.

Kovács N. László
2013. 10. 13. 8:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kwame Kilpatrick a demokrata párt egyik reménységének számított, amikor 2002-ben, mindössze 32 évesen minden idők legfiatalabb detroiti polgármesterének választották. 2008-ban azonban az ifjú reménység óriásit bukott: második hivatali idejét már nem tölthette ki, mivel kiderült, eskü alatt hazudott a rendőrségnek házasságon kívüli viszonyáról, ezért az igazságszolgáltatás akadályozásáért börtönbe küldték. Az igazi fekete leves azonban csak ezután következett, amikor a szövetségi hatóságok bejelentették, már hat éve nyomoznak a polgármester után, mivel az korrupt üzleteivel milliókkal rövidítette meg a várost.

A Kilpatrick elleni vádpontok sora 30 tételt tartalmazott, amelyből 24-ben bűnösnek is találták. A lista egy maffiafőnöknek is becsületére válna: zsarolás, csalás, sikkasztás, vesztegetés, adócsalás – sorakoznak a polgármester bűnei. Évi 150 ezer dolláros fizetése mellett a nevét viselő alapítvány pénzét is elköltötte: ebből az 500 ezer dollárból kampányolt, kocsit vett, táborba küldte gyerekeit – a rendőrség szerint 64 ezer dollárból csak öltönyöket vett. Az igazán nagy pénzek azonban a közmunkálatok révén folytak be. Kilpatrick egy barátja, Bobby Ferguson cégét bízta meg a legnagyobb városi projektek levezetésével – másnak egyszerűen esélye sem volt nyerni. A Ferguson Enterprises mintegy 80 millió dollárnyi megrendelést kapott, amelyből óvatos becslések szerint 5, de akár 9 millió is egyenesen a polgármesteri bűnbandát gazdagította – melyben Kilpatrick apja és közeli barátai is részt vettek.

„Amerika egyik legnagyobb fehérgalléros bűnözője, az elmúlt tíz éven belül kevesen érnek a nyomába” – írta le az elítéltet Todd Haugh jogászprofesszor. Nem csoda talán, hogy az ügyben eljáró Nancy Edmunds kerületi bírónő sem mutatott könyörületet. Kilpatrick védői 15 éves büntetést szerettek volna elérni, és enyhítő körülményként hozták fel, mennyit tett a polgármester a városért. „Azért választották meg, hogy Detroitot szolgálja. Ehelyett hatalmát kihasználva megdöbbentő mennyiségű megbízást juttatott barátjának, a közpénzek megszerzéséért pedig fenyegetéseket és nyomásgyakorlást sem átallott használni. Detroit lakosai ezekben az években alaposan megszenvedték, hogy nehezen megkeresett adódollárjaikat így használták fel” – verte el a port Edmunds a vádlotton, akire végül a szövetségi ügyészek által kért maximális, 28 éves börtönbüntetést szabta ki, társa, Ferguson 21 évet kapott.

A bukott polgármester ügyvédje szerint klienséből bűnbakot csináltak, a szokatlanul szigorú ítélet nem ellene szól, a bíró „az elmúlt 50 év minden bűne” felett mondott ítéletet. Ismert, a város júliusban csődöt jelentett, mivel nem tudta tovább fizetni 18-20 milliárd dolláros tartozása kamatait. Ehhez az óriási összeghez képest Kilpatrick néhány milliója persze csak csepp a tengerben, ám az ügyészség szerint „a korrupt polgármesteri irányítás jelentősen tetézte” az évtizedek óta halmozódó problémákat.

(Christian Science Monitor, csmonitor.com, Detroit Free Press, freep.com, Business Insider, businessinsider.com)


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.