Kereset a zágrábi bíróság ellen

Keresetet nyújtott be a horvát alkotmánybíróságra a zágrábi megyei bíróság ellen Hernádi Zsolt.

Győr Ágnes
2014. 01. 20. 4:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol elnök-vezérigazgatója indítványát arra alapozza, hogy a zágrábi megyei bíróság megsérti alkotmányos jogait azzal, hogy nem hajlandó addig tárgyalni Hernádinak a letartóztatására kiadott határozat elleni fellebbezését, amíg konkrétan nincsen letartóztatva.

Hernádinak tavaly szeptember 25-én kellett volna megjelennie a gyanúsítotti kihallgatásán Zágrábban. Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában. Miután Hernádi nem jelent meg, a zágrábi megyei bíróság ügyészségi kezdeményezésre előzetes letartóztatást rendelt el.

A lap úgy tudja, Hernádi alkotmánybírósági keresetének befogadásáról egyelőre nem született döntés.

Ismert, horvát részről az a vád érte a magyar olajipari vállalatot, hogy az nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A Mol szerint azonban a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát. November 8-án a Mol igazgatósága ezért felhatalmazást is adott az ügyvezető testületnek, hogy kössön egy olyan megállapodást a horvátokkal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával.

Az ügyről bővebben ide kattintva olvashatnak.

 

Részletek a hétfői Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.