Évi 120 milliárd euró kárt okoz Európának a korrupció

A korrupció továbbra is kihívást jelent Európa számára – állapította meg az Európai Bizottság.

KG
2014. 02. 03. 17:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs korrupciómentes övezet Európában” – jelentette ki Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján, ismertetve, hogy a korrupció évente 120 milliárd euró (mintegy 37 200 milliárd forint) kárt okoz Európának.

Magyarországgal kapcsolatban a jelentésben rámutattak, hogy a közigazgatás integritását és átláthatóságát több eszköz is segíti, Magyarország pedig „nagyra törő” korrupcióellenes politikákat dolgozott ki, ennek dacára továbbra is aggodalomra ad okot a gazdasági és politikai szereplők közötti informális, nem hivatalos kapcsolat helyi szinten.

Brüsszel emellett a pártfinanszírozást, a közbeszerzési eljárások ellenőrzését és a közhivatalt viselők összeférhetetlenségét nevezi meg olyan területként, ahol Magyarország további erőfeszítéseket tehet. További lépéseket lehetne tenni a hálapénzek gyakorlatának felszámolására az egészségügyben – jegyzi meg mindemellett a brüsszeli testület.

A korrupciós helyzet áttekintése mellett a jelentéssel egy időben a bizottság két közvélemény-kutatás eredményét is közzétette. Eszerint az uniós polgárok több mint háromnegyede, a magyaroknak pedig 89 százaléka véli úgy, hogy a korrupció széles körben elterjedt a társadalomban, emellett pedig uniós szinten a megkérdezettek négy százaléka, Magyarországon pedig 13 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy évben kenőpénz kértek vagy vártak tőle.

Cecilia Malmström újságírói kérdésre leszögezte: arról szó sincs, hogy a bizottság bármelyik tagállam ellen bármilyen szankciót tervezne, és a jelentésben nem is állítottak fel korrupciós rangsort a tagállamok között, mindössze a problémás területekre igyekeztek rávilágítani.

Mindent egybevetve az Európai Bizottság megállapítása szerint az Európai Unióban regionális és helyi szinten nagyobb a korrupció kockázata, mint a központi kormányzatban, alacsonyabb szinten ugyanis Brüsszel gyengébbnek látja a belső ellenőrző mechanizmusokat, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét. A korrupció által leginkább sújtott szektor a bizottság szerint a városfejlesztés, az építőipar, valamint az egészségügy. A brüsszeli testület az állami tulajdonban lévő vállalatok ellenőrzésében is lát hiányosságokat, amelyek sérülékennyé teszik ezeket a cégeket a korrupcióval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.