Négyszázmillió forintnyi aranyat koboztak el egy észak-koreai diplomatától

Huszonhét kilogramm aranyat foglaltak le a vámosok pénteken Dakka repülőterén egy észak-koreai diplomatától.

RZ
2015. 03. 06. 20:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 170 darab aranyrudat Észak-Korea dakkai nagykövetségének első titkára, Szon Jong Nam bőröndjében találták meg a csomag átvilágítása során. A repülőtérre Szingapúrból érkező diplomatát rövid időre őrizetbe vették, de diplomáciai mentessége miatt hamar szabadon bocsátották – közölték pénteken a hatóságok.

A bangladesi adóhivatal közölte, hogy vámügyi szabálysértési eljárást indítottak a diplomata ellen, és – a diplomata mentességétől függetlenül – büntetőjogi feljelentést terveznek tenni az ügyben. A dél-ázsiai országba egyébként 200 gramm aranyat lehet adómentesen bevinni.

„Amit (az észak-koreai diplomata) tett, az túlmegy minden diplomáciai szabályon” – mondta Hán Mojnul vámügyi illetékes.

Az Egyesült Államok és az ENSZ által elsősorban atomprogramja miatt kivetett gazdasági szankciók alatt álló Észak-Korea megfigyelők szerint egyebek mellett illegális kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint pénzügyi csalásokból próbál külföldi bevételekhez és ezeken keresztül kemény valutához jutni. Ezeket a fegyverkezési programjaira és vezetői fényűző életmódjának finanszírozására szánt összegeket diplomaták szerint egyre nagyobb hozzáértéssel mozgatja és fedi el a világtól elzárkózva élő kommunista ország – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.