Bevándorlás: szélsőjobboldali terrorizmus jöhet Németországban

Erre egy rendőrszakszervezeti vezető figyelmeztetett.

2015. 08. 23. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rainer Wendt vasárnapi nyilatkozata szerint a válság kezeléséről „elképzelésekkel sem rendelkező politika és a menekültáradat elegye ideális táptalaj a szélsőjobb megerősödéséhez Németországban”. A politika stratégiai tervezés helyett „gyámoltalanul botladozik”, aminek az eredménye „erőszak és szélsőjobboldali terror” – mondta a szakszervezeti vezető, utalva a Drezda melletti Heidenauban kitört zavargásokra.

Rainer Wendt szerint a politikának vissza kell szereznie a folyamatok irányítását, ezért Németországnak és az összes többi uniós tagállamnak is ellenőrző pontokat kell felállítania a határokon, hogy azonnal visszafordíthassák mindazokat, akik biztonságos országból érkeznek. Az EU-nak pedig segítenie kell a határaik védelmére képtelen államoknak, mint például Macedónia – fejtette ki a DPolG elnöke a Bild című lap online kiadásában idézett nyilatkozatában.

 

A szászországi Heidenauban szélsőjobboldali tüntetők péntek és szombat éjjel is összecsaptak rohamrendőrökkel egy menedékkérőket befogadó állomásnál. A szászországi belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy az állomás környékén biztonsági övezetet jelölnek ki, amelyben a rendőrség mindenkit külön indok nélkül igazoltathat és bárkit kitilthat.

A tartomány vezetői és a szövetségi kormány több tagja is elítélte az erőszakot. A menedékkérők elleni gyűlölet és erőszak „nem méltó országunkhoz”, és a hatóságok „a jogállam teljes szigorával” lépnek fel az ilyen cselekmények, jelenségek ellen – hangsúlyozta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter. Megjegyezte: a gyűlölködőknek nem ártana „akár csak egy pillanatra is beleképzelniük magukat a menekültek helyzetébe”.

A kormány előrejelzése alapján az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet Németországba, a tavalyi 202 ezer után.

Nemzetközi vonatokról szállítottak le menekülteket a rendőrök a Keleti pályaudvaron. A déli határon felállított drótakadály a migránsokat egyelőre nem állítja meg, csak Röszke felé tereli – számolt be a Hír TV. Korábban pedig migránsoknak álcázott pénzügyőrök vizsgálódtak a határnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.