Betiltanák a román „börtönirodalmat”

Az elítéltek többsége összeollózott munkákat jelentet meg tudományos dolgozatként.

2016. 01. 12. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukarestben az igazságügyi minisztérium ingerküszöbét is elérte, hogy néhány év alatt ugrásszerűen megnőtt a büntetés-végrehajtási intézetekben született könyvek, tudományos dolgozatok száma. Míg korábban évente csak egy-egy művet írtak elítéltek, 2014-ben 69, tavaly pedig 331 kötetet publikáltak fogvatartottak, akiknek a büntetéséből egy 1969 óta hatályban lévő jogszabály alapján minden egyes kiadványért harminc napot elengednek. A jelenség összefüggésben áll a korrupcióellenes harc előretörésével, amelynek nyomán több tucat politikus és üzletember került rács mögé, akinek hirtelen megmutatkozott az írói vénája.

Megkérdőjelezhető azonban ezeknek a műveknek a minősége és hitelessége. Egy pénzmosásért hat évre elítélt vállalkozó például a nemzetközi marketingkutatásról, egy kábítószer-forgalmazásért 13 év börtönbüntetéssel sújtott arab férfi a drogprevencióról, egy befolyással üzérkedés miatt elítélt volt szenátor egyebek között a jogállamról értekezett.

– Mindenki döntse el, mennyire tekinthető tudományosnak az Egy üres lélek szárnyalása vagy a Diadal a szenvedésben című munka – állapította meg a napokban Raluca Pruna igazságügyi miniszter. A tárca az elmúlt időszakban megjelent címeken és a szerzők nevén kívül feltárta a kiadványokat ajánlással ellátó egyetemi tanárok, egyházfők kilétét is, továbbá vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, valóban tudományos munkának számítanak-e a „börtönkönyvek”, illetve jogszerűen helyeztek-e ezek alapján szabadlábra elítélteket.

A legtermékenyebb szerzőnek a korrupció miatt tíz év szabadságvesztésre ítélt Dan Voiculescu volt pártelnök, szenátor, üzletember számít, aki 2013 óta tíz kiadványt írt a rács mögött. Öt dolgozatának hála tavaly hamarabb szabadult a juhászból multimilliomossá, a bukaresti Steaua futballklub tulajdonosává, majd európai parlamenti képviselővé vált George Becali üzletember, aki utólag bevallotta: a könyveket nem is ő, hanem a társszerzői írták.

Három, egyebek mellett a választási kampányok menedzsmentjéről írt kötettel rukkolt elő a stratégiai privatizációk ügyében tavaly négy év szabadságvesztésre ítélt Nagy Zsolt volt távközlési miniszter. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt ügyvezető elnöke Facebook-oldalán azt írta, bár vissza lehet élni a törvény nyújtotta lehetőséggel, a tervezett szigorítás keretében hiba lenne „kiönteni a fürdővízzel együtt a jogokat is”.

A plágium visszaszorítását célozza amúgy az a javaslat, amely eltanácsolná a közméltóságokat attól, hogy a hivataluk gyakorlása közben doktoráljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.