Elmarasztalták Romániát 1989 miatt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Románia még mindig nem tárta fel az igazságot a forradalomról.

2016. 02. 24. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap kihirdetett ítéletében a strasbourgi székhelyű fórum 255 ezer euró kifizetésére kötelezte a román államot tizenhét, a rendszerváltó események idején elhunyt áldozat hozzátartozója javára. Ionut Matei, a felperesek védőügyvédje közölte, a bíróság szerint a bukaresti hatóságok nem végeztek hatékony nyomozást a forradalomkor elkövetett bűncselekmények ügyében, amelyek során agyonlőtték védencei rokonait. Az EJEB kimondta, a román állam köteles megállapítani, kik a felelősök azért, hogy a Ceausescu-diktatúrát megdöntő népfelkelés idején több mint 1200-an életüket vesztették, háromezren pedig megsebesültek.

A mostani ítélet azért jelentős, mert a bukaresti katonai ügyészség éppen októberben döntött úgy, hogy nem indít nyomozást a forradalom kapcsán, mivel a vádhatóság szerint a feltételezett bűncselekmények egy része elévült, másik része pedig meg sem történt. Az egykori áldozatok emlékét ápoló December 21. Egyesület megtámadta az ügyészségi határozatot, idén januárban azonban a legfelsőbb bíróság elutasította a dosszié lezárása ellen emelt óvást. Ez ellen viszont több száz forradalmár, illetve áldozat magánszemélyként fellebbezett, ebben a perben pedig még nem született ítélet. Közben Bogdan Licu ügyvivő főügyész hétfőn bejelentette, utasítására a nyomozó hatóság újranyitja a forradalomdossziét.

Romániában egyébként mindeddig csak a temesvári véres események ügyében született jogerős ítélet, amelyben két volt tábornokot, Victor Atanasie Stanculescu volt védelmi és Mihai Chitac belügyminisztert 15 év börtönbüntetéssel sújtottak. (Chitac 2010-ben elhunyt, Stanculescu 2014-ben feltételesen szabadlábra került.) A román igazságszolgáltatás – általános vélekedés szerint politikai nyomásra – a mai napig nem vizsgálta ki, kiket terhel a felelősség amiatt, hogy a belügyi alakulatok, valamint átállásáig a hadsereg tüzet nyitott az utcára vonuló tömegre.

Az emberi jogi bíróság az elmúlt években közel tíz esetben ítélte el a román államot az 1989-es forradalom ügyében. Legutóbb, tavaly januárban összesen 832 500 euró kártérítést kapott a népfelkelés 81 áldozata amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően az ügyüket. Strasbourg elismerte az ügy összetettségét, de szerinte ez nem indokolja a vizsgálat elhúzódását, mivel az idő múlása árt a történtek tisztázásának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.