Ellenzik a gigamecsetet

Román politikusok elvetik az iszlám központ tervét.

2016. 03. 30. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a török és a román hatóságok között már megszületett a megállapodás, a Budapest-Kőbányára elképzelt gigamecset sorsára juthat a Bukarestben létesítendő iszlám központ terve. Múlt heti ankarai látogatásán Klaus Johannis román államfő arról biztosította török kollégáját, a bukaresti önkormányzat nekilátott a projekt engedélyeztetésének, Recep Tayyip Erdogan pedig leszögezte: Ankara a román ellenkezések dacára is meg akarja valósítani elképzelését. Erdogan értesülései megállják a helyüket, a bukaresti óriásmecset – amely Európa egyik legnagyobb muszlim vallási központja lenne – tervét ugyanis már akkor heves tiltakozások övezték, amikor a baloldali Ponta-kormány tavaly 11 ezer négyzetméteres telket bocsátott 49 évre ingyen a romániai muszlim muftiátus számára. A török állam által finanszírozandó létesítmény mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot foglalna magába.

Romániában a 2011-es népszámláláson 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak. A Traian Basescu volt jobbközép államfő által nemzetbiztonsági kockázatnak nevezett vallási központ ellen többször rendeztek tiltakozóakciót: az óriásmecset ellenzői tavaly ősszel száz fakeresztet állítottak fel az előzőleg felszentelt bukaresti telken, ahol egy fagyasztott félsertést is elástak.

A Bukarest 1. számú kerületének (ide épülne a mecset) polgármesteri tisztségére a Basescu által vezetett Népi Mozgalom párt színeiben pályázó Eugen Tomac parlamenti képviselő úgy fogalmazott: megválasztása esetén csak akkor engedélyezné a központot, ha erre Moldva XV. században élt törökverő fejedelmétől, Nagy István vajdától kapna jóváhagyást. Hasonló álláspontot képviselnek a júniusi helyhatósági választásokra készülő nagyobb román pártok is, attól tartva, hogy muszlimok tízezrei zarándokolnának a leendő mecsethez. Ludovic Orban, a korábban Johannis vezette jobbközép liberálisok (PNL) főpolgármester-jelöltje kijelentette, ha elnyeri a tisztséget, nem engedélyezné a mecset megépítését. A PNL első alelnöke szerint az alakulat felmérései arról árulkodnak, hogy a főváros lakosságának 75 százaléka elutasítja az iszlám központ megvalósítását. Kifaroltak a terv mögül a román szociáldemokraták (PSD) is, holott arról még az alakulat volt elnöke, Victor Ponta állapodott meg kormányfőként az ankarai vezetéssel. Gabriela Firea szenátor, a párt főpolgármester-jelöltje közölte, megválasztása esetén népszavazást kezdeményezne a bukarestiek körében, és ha a többség nem ért egyet a mecsetépítéssel, a létesítmény nem valósul meg. Egyébként román politikusok azt is kifogásolják, hogy a kétoldalú megállapodás értelmében a nagymecset ellentételezéseként Bukarest mindössze egy ortodox kápolnát létesíthetne Isztambulban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.