Felbőszült román unionisták

Sztálini eszmék terjesztésével vádolják a chisinaui amerikai nagykövetet.

2016. 08. 31. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Prut folyó mindkét oldalán elszabadultak az indulatok, miután az Egyesült Államok chisinaui nagykövete a napokban úgy vélekedett, a Moldovai Köztársaság nem Románia, önálló történelemmel bír, a két szomszédos ország egyesülése pedig „nem lenne praktikus megoldás”. Egyesüléspárti aktivisták tüntetéssorozatba fogtak tegnap a bukaresti Egyetem téren, felháborodásuknak adva hangot, hogy James Pettit szerintük a történelmi tények ismerete hiányában nyilatkozott. – A helyes útra akarjuk terelni a diplomatát. A Prut két oldalán élők mindannyian románok, csak egy mesterséges határ választ el minket az oroszok miatt, akik elrabolták tőlünk a moldovai testvéreinket, de mi vissza akarjuk őket hozni az anyaország kebelébe – jelentette ki a demonstráción

George Simion, az Akció 2012 elnevezésű unionista csoport vezetője. Simion felhívására máris több száz, a hivatalos román történetírás szellemében írt történelemkönyvet kaptak adományként, amelyeket el kívánnak juttatni a chisinaui amerikai nagykövetségre. Tegnap a besszarábiai unionisták fogtak tiltakozó akcióba, követelve a washingtoni külügyminisztériumtól, hogy hívja vissza diplomatáját.

A bukaresti médiában sorra jelennek meg a 3,5 millió lakosú Moldova román történelmi gyökereit és identitását bizonygató cikkek. A középkorban a Moldvai Fejedelemséghez, később az Oszmán Birodalomhoz, majd a Román Királysághoz tartozó terület a Molotov–Ribbentrop-paktum révén került szovjet érdekszférába, majd 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét. A legtöbben azt firtatják, hogy a nagykövet kijelentése magánvélemény-e, vagy a washingtoni külügyminisztérium hivatalos álláspontjaként értelmezhető.

Calin Popescu Tariceanu, a bukaresti szenátus liberális elnöke „a térség államai, beleértve Románia területének csonkítását eredményező sztálini eszmék újjáélesztésével” vádolta meg az amerikai diplomatát. A volt kormányfő bejelentette, kezdeményezni fogja az intézmény frakcióinál, hogy közös megkeresésben kérjenek hivatalos magyarázatot Washingtontól a történtekre. Ion Sturza volt moldovai kormányfő felszólította Amerikát, hogy ne próbáljon „vasfüggönyt” húzni a két ország közé.

A chisinaui ellenzék üdvözölte Pettit kiállását. Igor Dodon, a moldovai szocialisták elnöke logikusnak nevezte, hogy Moldova nem tartozik Romániához, és kezdeményezte a két ország egyesülését szorgalmazó mozgalmak betiltását, ezek ugyanis szerinte a moldovai államiság és identitás megszüntetésére törekszenek. Washington eddig nem kommentálta a történteket. A chisinaui amerikai nagykövetség annyit pontosított, hogy országuk támogatja Moldova területi integritását és szuverenitását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.