Kerítést építenének a románok is

Határzárral tartóztatnák fel az egyre nagyobb számban felbukkanó migránsokat.

2016. 09. 14. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihamarabbi intézkedéseket sürget a bukaresti kormány részéről a migránshullám feltartóztatása érdekében az érintett romániai megye közgyűlésének elnöke. Sorin Grindeanu, a Temes megyei tanács vezetője az illegális határátlépéseknek az elmúlt hetekben a román–szerb határon tapasztalható növekedéséből arra következtet, hogy a közeljövőben fokozott nyomás nehezedik majd a bánsági régióra, ami megfelelő válaszlépéseket igényel a román hatóságok részéről. – Jó lenne, ha az illetékesek nem bukaresti és szebeni fejjel gondolkodnának, miszerint az ország közepén amúgy sem haladnak keresztül a menedékkérők. Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy adott esetben a határ menti települések polgármestereivel Bukarestnek nem tetsző döntéseket hozzunk – nyilatkozta a Press-alert.ro temesvári hírportálnak a szociáldemokrata politikus. Grindeanu elmondta, az érintett települések vezetőivel konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy a polgármesterek többsége magyar mintára kerítést építene a román–szerb határszakaszon. A tanácselnök leszögezte: ezt végső megoldásnak tartja, de egyáltalán nem zárja ki.

Közös haderő

Francois Hollande szerint a terrorizmus elleni küzdelem új, közös védelmi rendszert követel az európaiaktól, a közelgő pozsonyi csúcsértekezleten pedig az uniós vezetőknek megoldást kell találniuk az EU külső határainak védelmére. A francia államfő tegnap bukaresti látogatása során elmondta, a kontinensnek új korszakot kell nyitnia védelme megszervezése és finanszírozása terén. Szerinte közös európai haderőt, illetve közös európai hadiipart kell kiépíteni, amely anélkül képes szavatolni a schengeni övezetben, illetve az unió határain belül élők biztonságát, hogy valamilyen külső erő beavatkozására várna. (R. Sz.)

Darius Postelnicu, a román–szerb határ mentén fekvő Zsombolya polgármestere lapunknak elmondta, nem kívánja megszabni a bukaresti kormánynak, hogy milyen módszereket alkalmazzon, de elvárja, hogy tartóztassa fel a menedékkérőket. – Nincs szükségünk migránsokra; amerre jártak, mindent csak feldúltak – mondta a kisváros liberális vezetője, hozzátéve, kerítésépítésről szóló konkrét információk nem jutottak el hozzá. Egyelőre nem tartja indokoltnak ezt az óvintézkedést Radu Asaftei, Nagyszentmiklós alpolgármestere, aki szerint eddig elégséges módszernek bizonyult, hogy egy kétoldalú egyezmény alapján a román hatóságok visszatoloncolják Szerbiába az illegális határátlépőket.

Románia augusztus közepén megerősítette délnyugati határainak védelmét, a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti. Az intézkedés szükségessége beigazolódott, mivel migránscsoportok azóta naponta próbálnak Románián keresztül Magyarországra átjutni a zöldhatáron. Az elmúlt napokban több mint félszáz határsértőt fogtak a román határőrök (legutóbb hétfőn este tizenötöt), a menedékkérők közül egyre többen veszik az irányt Nyugat-Európa felé. Tegnap ketten vízbe fulladtak, öten pedig eltűntek, miután Romániába igyekvő menekültek egy csoportjának csónakja felborult a Duna bolgár szakaszán, Vidin térségében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.