Boszorkányok paradicsoma Románia

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek két, közéleti személyiségeket átverő varázslónőt.

2016. 12. 19. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Virágzó iparágnak számít a jóslás és a varázslás Romániában, ahol a hatóságok csak a közelmúltban kezdtek fellépni a hiszékeny és babonás emberek tömegeit átverő szélhámosok ellen. Az országban annak ellenére örvend régmúlt időkre visszanyúló hagyománynak a kuruzslók, boszorkányok és varázslók tevékenysége, hogy a húszmilliós lakosság mintegy kilencven százaléka hívő ortodox.

Az önmagukat varázslónak, jövendőmondónak, a fekete és fehér mágia szakértőinek mondó „szakmabeliek” – akiknek túlnyomó többsége roma nő – manapság televíziós és újsághirdetésekben, valamint erre szakosodott honlapokon népszerűsítik szolgáltatásaikat. Például az önmagát szerénytelenül „a földkerekség legerősebb, a CNN-nek rendszeresen interjúkat adó” varázslónőjének nevező Bratara (nevének jelentése karkötő) azt állítja, hogy képes bármilyen rontást, átkot levenni ügyfeleiről, és bármilyen jellegű problémáikra képes megoldást találni. Ez többé-kevésbé valamennyi javasasszony esetében így van, szerintük egyformán értenek az egészségi vagy szerelmi gondok leküzdéséhez, helyrebillentik az emberek anyagi nehézségeit, sőt átkot is szórhatnak kliensük rosszakaróira. Mindezért természetesen tetemes honoráriumot kérnek. 2010-ben a hivatalos foglalkozások közé iktatták a boszorkányságot, mégpedig az adóhatóság kezdeményezésére, így azóta a varázslás is adókötelesnek számít.

A kárvallottak feljelentései alapján azonban egyre többször derül fény arra, hogy a varázslónők csúnyán rászedik áldozataikat. Nemrég például a dél-romániai Arges megyében csalás miatt vádat emeltek a Georgeta nevű jövendőmondó ellen, aki az ügyészek szerint összesen 16 ezer euróval csapta be volt ügyfelét. Miután egy válófélben lévő nő megkérte, oldozza el a férjétől, kösse össze örökre a szeretőjével, továbbá „szabadítsa meg” rosszindulatúnak mondott szomszédaitól, a varázslónő arra kérte: úsztasson le egy vödörben tízezer eurót az Arges folyón.

A pénzt persze Georgeta cinkosai kihalászták a vízből, az áldozat pedig azután fordult a nyomozó hatóságokhoz, hogy kívánságai közül egyik sem teljesült. Hasonlóképpen járt Oana Zavoranu közismert bukaresti médiaszemélyiség is, aki évekkel ezelőtt arra kért két „hivatásos” boszorkányt, hogy szabadítsák meg a szakítása utáni depressziótól és saját édesanyja átkaitól. A Vanessa és Melissa nevű varázslónők aztán szolgáltatásaik fejében többek között egy luxusautót, ingatlanokat és jelentős készpénzt csaltak ki a celebtől, majd tovább fenyegették és zsarolták áldozatukat. A Zavoranu feljelentése nyomán lezajlott büntetőperben a bukaresti ítélőtábla a napokban jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a magát boszorkánynak nevező Roxana Lidert és Rada Mincát zsarolás miatt.

A bíróság szerint a két vádlott tudatosan olyan közéleti szereplők közül válogatta áldozatait, akik nehézségekkel küszködtek, és anyagilag tehetősek. Egy korábbi, a szenátus által elfogadott törvénytervezet egyébként bírságot, sőt akár börtönbüntetést is javasolt azokra a boszorkányokra és jósokra, akiknek nem valósul meg a jövendölése; a képviselőházban azonban nem jutott el a zárószavazásig a jogszabály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.