Johannis saját kormányt szeretne

Idén is királycsinálóvá válhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

2016. 12. 10. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia rendszerváltás utáni történetének legnépesebb parlamentje helyett választhat újat és karcsúbbat vasárnap az ország 18 millió szavazópolgára. Az 1989-es forradalmat követő nyolcadik törvényhozási megméretés választójogi értelemben több szempontból jelent „visszarendeződést” a korábbi állapotokhoz, ami egyfajta kritikája az évekkel ezelőtt bevezetett újításoknak.

Először is a négy évvel ezelőtt felduzzasztott 588 főről 466-ra csökken a szenátusból és képviselőházból álló kétkamarás parlament, másrészt az egyéni választókerületest a listás rendszerrel ötvöző szisztémát felváltja a 2012-ig alkalmazott megyei pártlistás, arányos rendszer. Újdonság az is, hogy idén először adhatják le szavazatukat levélben a külföldön élő román állampolgárok, akiknek számát három- és négymillió közöttire becsülik. A könnyítés azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az előzetesen regisztrált mintegy kilencezer szavazóból a tegnapi határidőig mindössze 4500-an küldték el levélszavazatukat.

Mivel egy éve szakértői kormány irányítja az országot, nagyjából valamennyi politikai erő egyenlő esélyekkel vág neki a versenynek. Valamennyi előzetes felmérés a Szociáldemokrata Párt (PSD) 40 százalék körüli győzelmét vetíti előre, a baloldal azonban egyedül nem lesz kormányzóképes. A lehetséges koalíciók kialakítása terén sok függ attól, hogy mely kisebb pártok jutnak be a bukaresti törvényhozásba a 20 százalékon mért, Klaus Johannis államfőhöz közel álló jobbközép liberálisokon (PNL) és a politikai kínálatban újoncnak számító Mentsétek meg Romániát Szövetségen (USR) kívül.

Az esélyesek közül Calin Popescu-Tariceanu szenátusi elnök alakulata a baloldalhoz, míg Traian Basescu volt államfő kis pártja a jobboldalhoz húz, elemzők szerint pedig Johannis mindent elkövet majd, hogy a PSD ellenzékben maradjon. Egyébként miközben a baloldal nem nevezte meg kormányfőjelöltjét, a liberálisok az USR-rel közösen a korábban az EU mezőgazdasági biztosi posztját betöltő Dacian Ciolos technokrata miniszterelnököt támogatják, aki eddigi függetlenségét feladva néhány napja nyíltan kampányol a két alakulat mellett.

Ahogy többször is volt rá példa első kormányzati részvétele, 1996 óta, idén is királycsinálóvá válhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely az ötszázalékos parlamenti küszöb abszolválása érdekében együttműködésre lépett egykori riválisával, az erdélyi Magyar Polgári Párttal (MPP). Miközben a négy évvel ezelőtti megméretésen a magyarországi kormánypártok még a Tőkés László védnöksége alatt álló Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) támogatták, a Fidesz–KDNP ezúttal teljes mellszélességgel felsorakozott az RMDSZ mögé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.