Mérföldkő: drónnal szállított csomagot az Amazon

A netáruház demonstrálta: kész a technológia arra, hogy automatizálják a csomagküldést.

MNO
2016. 12. 14. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, lejárt a motoros futárok ideje. Az Amazon drónja ugyanis Angliában sikeresen teljesítette első éles küldetését. Az amerikai cég repülője első alkalommal szállított házhoz egy csomagot, amelyben pattogatott kukorica és tévés tartozék lapult. Mindezt a megrendelő legnagyobb örömére, akinek nem volt más dolga, mint kimenni a háza elé, és felkapni a földre helyezett csomagot.

A hírről az Amazon vezére, Jeff Bezos osztott meg Twitterén egy videót, amelyen az látható, hogyan érkezik célba a megrendeléstől kezdve a küldemény. A felvételt itt tekintheti meg.

A drón tizenhárom perc alatt kézbesítette a csomagot GPS-alapú navigációs berendezés segítségével. Az eszköz akár 120 méteres magasságban is képes repülni, ám még mielőtt az első küldetését teljesíthette volna, az Amazonnak természetesen engedélyt kellett kérnie erre az angol légügyi hatóságtól. 

Noha mérföldkőhöz értünk a drónos házhoz szállítást illetően, attól még messze vagyunk, hogy a mindennapokban is ilyen gépek vigyék ki a csomagokat. Egyelőre ugyanis hiányzik a jogi háttere annak, hogy a pilóta nélküli repülőgépek lakott területek felett repkedjenek. Ha azonban a szabályozás követi a fejlődést, nem nehéz elképzelni, milyen hatékony lehet a drónos szállítás: a műholdas helymeghatározással és a járművek számítógépes vezérlésével akár teljesen automatizálható a csomagok kiszállítása. Persze nem minden területen, hiszen ez a megoldás egyelőre csak viszonylag rövid távolságok esetén jöhet szóba.

A videó demonstrálja, a technológia már adva van, és működik. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.