Nem tér vissza az aranyvonat Oroszországból

A száz éve megőrzésre átadott kincstár ügyében nem jutott dűlőre a román–orosz bizottság.

2017. 01. 03. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos döntés ugyan nem született erről, ám Románia a jelek szerint lemondott arról, hogy valaha visszakapja a száz évvel ezelőtt Oroszországba menekített aranytartalékát. A kincstári vagyon sorsa évtizedek óta beárnyékolja a két ország kapcsolatát, sőt egyes vélemények szerint részben ez az oka a románok kitapintható „oroszfóbiájának”. Éppen ezért sokan felkapták a fejüket, amikor nemrég a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzójának tanácsadója kijelentette, hogy a jegybank képviselőinek ki kellene vonulniuk az aranytartalék visszaszolgáltatása érdekében életre hívott román–orosz vegyes bizottságból. Cristian Paunescu a román nemzeti vagyon egy része Oroszországba szállításának százéves évfordulója alkalmából rendezett szemináriumon elmondta, a BNR valamennyi, a birtokában lévő adatot és dokumentumot a testület rendelkezésére bocsátott, így már nem sok szerepe maradt az ügyről szóló vitában.

Mindez ellentmond Bukarest eddig képviselt álláspontjával, miszerint Románia sohasem fog lemondani a mai árfolyamon több milliárd dollárra rúgó vagyonról. Az első világháborúban az Antant oldalán harcoló Románia 1916-ban biztonsági okokból döntött nemzeti vagyonának a cári Oroszországba menekítéséről, amikor a központi hatalmak elfoglalták területe jelentős részét. Az akkori kormány az állam, a román Hohenzollern uralkodóház és a nemzeti bank teljes kincstárát átadta megőrzés végett Moszkvának, ahová két vonatszállítmánnyal – 1916 decemberében és 1917 júliusában –, összesen 41 vagonnal szállították el a közel száztonnányi, javarészt arany pénzérmékből és -rudakból álló készletet, továbbá ékszereket, értékes festményeket, műtárgyakat, állampapírokat, ritka könyveket és egyházi dokumentumokat. A vagyon sorsát aztán megpecsételték a történelmi változások. Az orosz bolsevik kormányt rendkívül felbőszítette, hogy 1918-ban a románok annektálták Besszarábiát, emiatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Bukaresttel, és lefoglalta a kincstárat.

Moszkva az idők folyamán kétszer – 1935-ben és 1956-ban – mutatott hajlandóságot a kincsek részleges visszajuttatására. Mindkét alkalommal mindössze állampapírok, kötvények, levéltári és egyházi dokumentumok, kevés arany pénzérme, továbbá festmények és műtárgyak kerültek vissza Bukarestbe. A kommunizmus idején fel sem merülhetett a közel száz tonna aranykincs témája, az 1989-es rendszerváltás után pedig alakult ugyan egy román és orosz történészekből álló vegyes bizottság, előrelépést azonban nem hozott. Már csak azért sem, mert a testület mindössze néhányszor ülésezett, legutóbb idén tavasszal. Az orosz fél elismeri ugyan, hogy a bukaresti jegybank letétbe helyezte a vagyont Moszkvában, viszont közölte, hogy keresi az átadást igazoló dokumentumokat. „Másrészt orosz partnereink vizsgálatot akarnak indítani a vagyon pontos helyének kiderítésére is. Ami száz év elteltével teljesen irreleváns, a lényeg az, hogy végre kell hajtani az államközi megállapodást” – jelentette ki a vegyes bizottságban részt vevő Paunescu. A kincstár elszállításának századik évfordulója alkalmából Romániában vándorkiállítást is rendeztek a korabeli szerződéseket és a vagyontárgyak leltári jegyzékét sorjázó dokumentációból. A jászvásári (Iasi) tárlatnyitón Mugur Isarescu, a BNR kormányzója szóvá is tette, hogy Románia a múlt század elején nem elkobzás, hanem megőrzés céljából küldte Moszkvába a vagyona egy részét. A megjegyzésre az orosz külügyminisztérium azt az ironikus választ adta, miszerint a főleg történészekből álló közös bizottság feladata „kutatni” a kincstár után.

A románok amúgy a második világháború idején már tanultak a korábbi esetből. A bukaresti jegybank több mint 200 tonnás aranytartalékát 1944-ben egy titkos akció során már nem külföldre, hanem az ország déli részén lévő tismanai kolostor közeli barlangba menekítették – éppen az oroszok elől. A Neptun fedőnevű művelet csak a kilencvenes években vált publikussá, emlékére az idén nyáron a nemzeti bank kezdeményezésére múzeumot rendeztek be ugyanabban a barlangban, ahol annak idején elrejtették az aranyat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.