Románia szintet lépne Trumppal

Bukarest abban bízik, hogy az Egyesült Államok stratégiai szerepet szán az országnak.

2017. 01. 25. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia – mindenekelőtt a Fekete-tenger térségének geostratégiai jelentősége okán – éppen húsz éve, a Clinton-adminisztráció idején emelte stratégiai partnerségi rangra viszonyát az Egyesült Államokkal; a kiemelt státust rögzítő megállapodást 2011-ben nyomatékosították a 21. század kihívásai ismeretében. A nemzetközi szinten a Washington–London–Bukarest-tengelyre fókuszáló jobbközép Traian Basescu államelnöki mandátuma idején megerősödött az ország atlantista irányvonala. A kapcsolatok szorosabbra fűzése azonban nemcsak azt jelentette, hogy Washington erőteljesen támogatta Románia NATO-felvételét, majd EU-csatlakozását, vagy hogy Bukarest jelentős számú katonával járul(t) hozzá az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes küzdelemhez.

Ma már nem titok, az ország többek között annak árán nyert felvételt a NATO-ba 2004-ben, hogy a román állam közbeszerzés nélkül az amerikai Bechtel társaságra bízta a 415 kilométer hosszúra tervezett észak-erdélyi autópálya megépítését. Ebből egyébként a mai napig mindössze egy ötven kilométeres szakasz készült el.

Bár az „alkut” a román illetékesek a mai napig tagadják, utólag kiderült az is, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében a CIA Bukarestben is működtetett titkos börtönt, ahol „továbbfejlesztett kihallgatásnak” vetettek alá foglyokat.

Donald Trump megválasztása után a bukaresti illetékesek politikai színezetüktől függetlenül „teljes együttműködési készségükről” biztosították az új amerikai elnököt. A jobbközép Klaus Iohannis államfő előrebocsátotta, hogy Románia el akarja mélyíteni kétoldalú kapcsolatait és védelmi együttműködését az Egyesült Államokkal, majd – igazodva a republikánus elnöknek a NATO-tagállamok pénzügyi kötelezettségeiről tett kijelentéséhez – felszólította az új román balliberális kormányt, hogy az ország 2017-es költségvetésében a GDP két százalékát különítse el védelmi kiadásokra. Megtette a megfelelő tiszteletköröket Washingtonban a decemberi romániai parlamenti választások nyomán összeállt balliberális koalíció is. Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) – egyben pedig a bukaresti képviselőház – elnöke Sorin Grindeanu miniszterelnök társaságában részt vett Trump beiktatásán, és a román–amerikai stratégiai partnerség „újabb szintre emelését” kérte az új washingtoni adminisztrációtól.

Miközben Bukarest abban bízik, hogy az ország szerepe már csak a dél-romániai Deveselun tavaly üzembe helyezett amerikai rakétavédelmi pajzs miatt is megmarad az új amerikai biztonságpolitikai stratégia fontos része, elemzők szerint aggodalomra ad okot Trump Oroszország-politikája. Valentin Naumescu kolozsvári politológus, egyetemi tanár, egykori külügyi államtitkár úgy véli: ma csakis határozott nemmel lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy Románia segítségére sietne-e az új amerikai elnök egy esetleges orosz agresszió esetén. „Donald J. Trump nem rendelné a levegőbe a harci repülőgépeket, nem tenne ellenlépést, nem növelné az amerikai tankok számát Európában annak érdekében, hogy visszaverjen egy szomorú és természetesen nem kívánt összecsapást Oroszországgal egy esetleges agresszió esetén itt, a NATO keleti szárnyán. Inkább hajlamos lenne ellenőrizni, hogy az »ügyfél« kiegyenlítette-e a védelmi számlát” – állapította meg elemzésében Naumescu. Az elemző szerint mandátuma első napjaiban Trump nem jelent biztosítékot Európa, Románia biztonságára, Oroszország pedig hasznot húzhat a térség sérülékenységéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.