A holland kormány is felelős a srebrenicai mészárlásért

Nem lett volna szabad átadniuk a hollandoknak az ENSZ-bázisukon dolgozó boszniai muzulmánokat a szerbeknek.

MTI
2017. 06. 27. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia kormánya részben felelőssé tehető mintegy háromszáz boszniai muzulmán haláláért, akiket szerb katonák az 1995-ös srebrenicai mészárlás során meggyilkoltak, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról – írja az MTI a hágai fellebbviteli bíróság ítélete alapján.

A tudósítás szerint a törvényszék döntése megerősítette az ügyben eljáró bíróság korábbi ítéletét, miszerint a holland katonáknak nem lett volna szabad átadniuk a bázisukon dolgozó férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek, mivel tudatában lehettek azon veszélynek, hogy meg fogják őket ölni. Gepke Dulek, a bírói testület elnöke kijelentette: az érintetteket a fenntartások nélküli átadással „megfosztották a túlélés esélyétől”.

A bíróság úgy vélekedett, hogy az elhurcoltaknak nagyjából 30 százalék esélyük lett volna a túlélésre, ha a bázison maradhatnak.

Az ítélethirdetést az áldozatok családtagjai nagy felháborodással fogadták. Helyszíni tudósítások szerint többen bekiabáltak igazságtalannak nevezve a döntést. „Ez szégyenteljes ítélet, amely azt az üzenetet közvetíti, hogy nekünk, muszlimoknak nincs jogunk az élethez” – fogalmazott a panaszosokat összefogó csoport vezetője, hozzátéve, hogy mindenképpen fellebbezni fognak.

Marco Gerritsen, a hozzátartozók ügyvédje közölte, megérti ügyfelei haragját, jogi szempontból azonban „nem olyan rossz” az ítélet annak ellenére, hogy a túlélési esélyek kiszámítása „meglehetősen önkényes” volt.

Az áldozatok hozzátartozói 2015-ben fellebbeztek a korábbi ítélet ellen, mondván, hogy az nem kielégítően állapította meg a holland békefenntartók felelősségét.

Eközben arról számolt be a helyi sajtó, hogy beperli a holland államot kétszáz olyan egykori katona, akit annak idején Srebrenicába küldtek „lehetetlen küldetésre”. A felperesek jogi képviselője közölte, ügyfelei a mészárlás óta eltelt 22 év után egyenként jelképes 22 ezer eurós kártérítést követelnek az elszenvedett traumáért. A panaszosok állítása szerint Hága tudhatta, hogy a misszió teljesíthetetlen, a világ ráadásul azóta is őket okolja, mert nem tudták megelőzni a vérfürdőt.

A Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a délszláv háború során az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környékbeli muszlim lakosság itt keresett menedéket. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a mindössze kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. Srebrenica elfoglalását követően a szerb csapatok néhány nap alatt nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.