Beutazási tilalom: Trump részleges győzelmet aratott a legfelső bíróságon

A rendelet most jóváhagyott részei azonnal életbe lépnek. Az ítélet hozott is Trumpnak, meg nem is.

MN
2017. 06. 26. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi legfelső bíróság hétfőn jóváhagyta Donald Trump beutazási korlátozásokat kimondó elnöki rendeletének egyes, korábban felfüggesztett részeit.

Az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelső bíróság a Fehér Ház kérésére sürgősséggel tárgyalta a beutazásokat átmenetileg korlátozó elnöki rendelet ügyét.

A testület törvényesnek minősítette a március 6-i, két alsóbb fokú bíróság által korábban felfüggesztett rendelet egyes részeit, amelyek így azonnali hatállyal érvénybe léphetnek.

Az USA legfelső bíróságának döntése azt jelenti, hogy részben jóváhagyták az elnök óriási nemzetközi felháborodást kiváltó határozatát, amely hat muzulmán ország állampolgárainak vízumkérelmét tagadta meg. A bíróság kimondta, az iráni, líbiai, szomáliai, szudáni, szíriai és jemeni állampolgárok látogatási tilalma mindaddig érvényes, amíg nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy jó kapcsolatot ápolnak egy amerikai személlyel vagy szervezettel.

Ez azonban egyben fontos kivételt is jelent, amely jelentős mértékben szűkíti a tiltás alá esők körét: amennyiben ugyanis ilyen kapcsolat igazolható, a tiltás nem alkalmazható. A bíróság egyben azt is kifejtette, hogy az a külföldi állampolgár aki meg akarja látogatni Egyesült Államokban élő családtagjait, vagy náluk akar élni, olyan személynek számít, ahol ez a kapcsolat eleve fennáll. És ugyanígy vélelmezhető ilyen kapcsolat azoknak a külföldi diákoknak az esetében, akiket amerikai egyetemre vettek fel.

A legfelső bíróság döntése ugyanakkor ideiglenes intézkedés, a tiltás fenntartásáról szól. Szélesebb kontextusban az elnök bevándorlással kapcsolatos jogköreit, jogosítványait októberben fogja megvizsgálni a testület. A legfelső bíróság egyben arra is figyelmeztetett, hogy a felek addig tekintsék át, hogy addigra lesz-e döntést kívánó ügy, hiszen a korlátozó intézkedéseket eleve ideiglenesnek szánta a kormányzat és csak addig kívánta fenntartani, amíg a beutazások elbírálásának rendjét felül nem vizsgálja. Márpedig a bírók szerint a rendelkezésre álló kilencven nap ehhez a felülvizsgálathoz bőven elegendő.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.