Brexit: megegyeztek a tárgyalások menetrendjéről

Nagy-Britannia nem marad tagja az uniós belső piacnak, és távoznak a vámunióból is.

MTI
2017. 06. 19. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült megállapodásra jutni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások legfőbb prioritásairól és menetrendjéről a lisszaboni szerződés 50. cikke szerinti egyeztetések első napján – közölte hétfő este Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója. „Megegyeztünk a tárgyalások dátumairól, lebonyolításának részleteiről és prioritásairól” – mondta Barnier az általa termékenynek nevezett ülést követő brüsszeli sajtóértekezleten.

A volt francia miniszter ismét leszögezte, hogy a jövőbeli kapcsolatokról kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről.

Hozzátette, a közösen megszabott határidők kemények, de tarthatók.

„Az Egyesült Királysággal fogunk dolgozni, nem pedig ellene” – fogalmazott.

David Davis brit brexit-ügyi miniszter kijelentette: szilárd alapokat tudtak lefektetni a további egyeztetésekhez, mindkét oldal elkötelezett, hogy mihamarabb felszámolják a bizonytalanságot, törekszenek a lehető legjobb eredményre. Hosszú még az út, de a kezdet ígéretes – vélekedett.

Elmondta, hogy Theresa May brit miniszterelnök az EU közelgő csúcstalálkozóján ismertetni fogja kormánya álláspontját, és részletes ajánlatot tesz kollégáinak a szigetországban élő uniós állampolgárok jogairól, jövő hétfőn pedig nyilvánosságra hozzák majd az erről szóló dokumentumot.

Davis hangsúlyozta, országa nem marad tagja az uniós belső piacnak, távozni fognak a vámunióból is, és szabadkereskedelmi megállapodást szeretnének majd kötni az Európai Unióval. Kiemelte: a kiválási folyamat nem zárulhat le anélkül, hogy egyezményre jutnának a jövőbeli kapcsolatokról.

A tájékoztatás szerint a felek egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy négyhetes tárgyalási fordulókat tartanak július 17-i, augusztus 28-i, szeptember 18-i és október 9-i kezdettel, angol és francia nyelven.

Az első négy fordulónak az állampolgári jogok, az Egyesült Királyság fennmaradó pénzügyi kötelezettségei, illetve az ír–északír határellenőrzés kérdései lesznek a középpontjában – írták a találkozót követően közzétett dokumentumban, amelyben kitértek emellett az átláthatóság biztosításának szükségére is.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A referendumon a választók 52 százaléka a kilépésre szavazott.

Theresa May március 29-én jelentette be hivatalosan országa kilépési szándékát. Az 50. cikkely kétévi időtávlatot irányoz elő a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra, ennek alapján a britek tagsága 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.