Csúnyán leköröznek minket a románok ebben az uniós összesítésben

Románia jól teljesített a gazdasági felzárkózás terén az EU-ban, Magyarország hátulról a harmadik.

MN
2017. 06. 16. 2:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedben a régiós országok közül Litvánia mellett Románia közeledett a legnagyobb ütemben a nyugat-európai államokhoz – írja a Transindex az Eurostat adataira hivatkozva. A romániai magyar hírportál szerint az uniós statisztikai hivatal adatai alapján az Európai Uniós csatlakozást megelőző (2006-ban) évben Románia vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP-je az EU átlagának mindössze a 39 százalékát érte el. Tíz év múlva, vagyis tavaly ugyanakkor a románok már az uniós átlag 59 százalékán éltek.

Ezzel a 20 százalékos növekedéssel Románia Litvániával holtversenyben vezeti a legjobban konvergáló országok listáját a térségben, igaz, a balti államban eleve 57 százalékos fejlettségi szintről indultak az uniós átlaghoz képest, és ehhez képest sikerült még 20 százalékot fejlődniük.

Magyarország ugyanakkor a leggyengébben teljesítők közé tartozik: 2006-ban a magyar gazdaság az uniós átlag 61 százalékát érte el, ami 2016-ra csupán 67 százalékra változott, Így a mindössze 1 százalékos „konvergenciát” elérő Horvátország és az egyenesen negatív értéket (mínusz 3 százalék) produkáló Szlovénia mögött a harmadik legrosszabbul teljesítő tagállam vagyunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.