Egymilliárd dolláros váltságdíjat fizethetett Katar a terroristáknak

Az összeget a királyi család tagjainak kiszabadítására fordíthatták.

MTI
2017. 06. 06. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap értesülései szerint a váltságdíjat a katari királyi család huszonhat tagjáért fizették ki, akiket még 2015 decemberében hurcoltak el egy vadászatról Dél-Irakban ismeretlen fegyveresek.

A pénz egy részét további mintegy ötven, szélsőségesek által Szíriában elfogott személy kiszabadítására fordították.

A londoni újság tudni véli, hogy a váltságdíj az Al-Káida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szíriai fegyveres csoporthoz, valamint iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be.

Hétfő reggel óta nyolc ország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Arra hivatkoztak, hogy Doha terroristákat támogat, és beleavatkozik a belügyeikbe. Közülük több állam további intézkedésként megszakította a tengeri és a légi közlekedést is Katarral, és kiutasították az Arab-öböl nyugati felén fekvő állam diplomatáit és állampolgárait is.

Katar igazságtalannak és megalapozatlannak nevezte a döntést.

Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti emír kedden rendkívüli látogatást készül tenni Szaúd-Arábiában és Katarban, megfigyelők szerint azért, hogy segítsen helyreállítani a kapcsolatokat Doha és a környező, Arab-öböl menti államok között. 

Dzsábir hétfői telefonbeszélgetésükben felszólította Tamím bin Hamad ász-Száni katari emírt, hogy fordítsa erőfeszítéseit a diplomáciai válság rendezésére, egyben „kifejezte kívánságát”, hogy a katari vezető tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek a helyzet elmérgesedéséhez vezethetnének. Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, hogy a katari emír elhalasztotta televíziós beszédét a kuvaiti emír közvetítő küldetésének sikere érdekében. Közölte azt is, hogy országa kész a diplomáciai válság párbeszédes rendezésére. Megjegyezte ugyanakkor: néhány állam azon van, hogy gyámság alá helyezze Katart, de Doha ezeket a próbálkozásokat a leghatározottabb módon elutasítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.