Elhunyt Helmut Kohl

Az egykori kancellár 87 éves korában halt meg ludwigshafeni otthonában. Az újraegyesítés kancellárjaként emlegették.

MN
2017. 06. 16. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú betegség után, nyolcvanhét esztendős korában pénteken elhunyt Helmut Kohl volt német kancellár, halálhírét a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is megerősítette. Az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb politikusa nem csupán Németországot vezette tizenhat éven át, de a német újraegyesítéssel és az európai integráció mélyítésével a történelemkönyvekbe is beírta magát, még ha politikai örökségét és életét tragédiák és botrányok árnyékolták is be.

Teljes nevén Helmut Josef Michael Kohl 1930. április 3-án született a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Ludwigshafenben. Alig múlt tizenhét esztendős, mikor csatlakozott a konzervatív CDU-hoz, ahol a párthierarchia lépcsőin végiglépdelve építette karrierjét. 1969-ben megválasztották Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökének, ahol nemcsak pártját tette népszerűbbé, hanem ő maga is országos ismertségre tett szert.

Az 1976-os szövetségi parlamenti választáson volt először kancellárjelölt, ám ekkor még szociáldemokrata–liberális koalíció alakíthatott kormányt. Mikor aztán 1982-ben súlyos gazdaságpolitikai nézeteltérések miatt felbomlott a szociálliberáis koalíció, végre eljött Kohl ideje: ő lett a Német Szövetségi Köztársaság történetének hatodik kancellárja, amit aztán a következő évi választáson meg is erősítettek. Legközelebb csak 1998-ban, tizenhat év után kellett felállnia a kancellári székből, utódja a szociáldemokrata Gerhard Schröder lett, pártja élén pedig Wolfgang Schäuble követte.

De minek is köszönhette páratlan népszerűségét? Mindenekelőtt annak, hogy nem csupán Németországra, de az egész világra hatással bíró államférfi volt. Külpolitikájában mindenekelőtt a német egység helyreállításával és az európai egyesülés megvalósításával írta be magát a történelembe. Eltökélt célja volt, hogy megbékél Németország háborús ellenfeleivel, ezért 1984-ben a verduni csata színhelyén kezet fogott Francois Mitterand francia elnökkel, ugyanebben az évben a német politikusok közül elsőként szólalt fel az izraeli parlamentben, a Kneszetben, majd a következő évben a bitburgi katonai temetőben együtt koszorúzott Ronald Reagannel. Ma pedig már talán furcsának tűnik, de neki is része volt abban, hogy Németország euróra cserélte a szimbolikus német márkát.

Azért Kohl élete sem volt csupa sikertörténet. Az egyik leghíresebb politikai botránya a bonni Watergate néven elhíresült pártfinanszírozási botrány, az úgynevezett Flick-ügy. Családi élete sem volt felhőtlen: 2001-ben öngyilkos lett felesége, Hannelore Renner. A hivatalos álláspont szerint egészségügyi problémái miatt, ugyanakkor egyes pletykák szerint halálában közrejátszhatott, hogy férje elhanyagolta őt. Ráadásul a nőt súlyos trauma érte, tizenkét éves korában szovjet katonák megerőszakolták, majd kihajították a ház ablakából. A politikus két gyermekével sem ápolt túl jó viszonyt. 2008-ban elesett és koponyasérülést szenvedett, aminek következtében részben lebénult, és beszédzavarai lettek. Később feleségül vette  a nála harmincöt évvel fiatalabb Maike Richtert, akit azzal vádoltak, hogy elszigetelte családjától és korábbi munkatársaitól.

A politikus állapota az utóbbi időben gyorsan romlott. Előbb epehólyag-, majd szívműtétet kellett rajta végrehajtani, később csípőízületi protézist ültettek be, aztán bélműtét következett, amely után komplikációk is felléptek.

Orbán Viktor pénteken Facebook-üzenetben így búcsúzott: „Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt!”

A betegeskedő politikusnál a magyar miniszterelnök tavaly járt is. Orbán akkor azt mondta, azért látogatta meg, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett. Hozzátette: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb éveiben, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen.

Angela Merkel német kancellár a római német nagykövetségén nyilatkozva pénteken kiemelte: Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, és halálával bevonult a történelembe, munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg.

Frank-Walter Steinmeier német államfő közölte, Helmut Kohl élete véget ért, de életműve megmarad. Táviratában hangsúlyozta: Helmut Kohlnak köszönhető, hogy Németország „európai és egyesült nemzetté” válhatott, és ezzel lezárult a „német kérdés”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt írta, Helmut Kohl „maga volt Európa”. „Személyesen vezetett és kísért minden európai úton, [ ] és élettel töltötte meg az európai házat – nemcsak azért, mert nyugat és kelet felé is hidakat épített, de azért is, mert sohasem hagyott fel az Európa jövőjére vonatkozó tervek javítgatásával” – fogalmazott, és kiemelte, hogy Kohl nélkül ma nem lenne euró. A politikus emlékére félárbócra engedték a zászlót az európai uniós intézmények előtt.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében azt írta, hogy Helmut Kohl látnok volt, és olyan államférfi volt, aki az európai népek közötti megbékélést és az egységet védelmezte.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üzenetében hangsúlyozta, hogy örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára úgy fogalmazott, hogy Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa. Amikor ugyanis a berlini fal leomlott, ő volt, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai – húzta alá.

Emmanuel Macron francia elnök európaiként, az újraegyesült egyesült Németország és a francia–német barátság megalkotójaként méltatta a politikust.

George H. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke a szabadság igaz barátjaként és a második világháború utáni Európa egyik legnagyszerűbb vezetőjeként méltatta a volt kancellárt.

Bill Clinton, aki 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke, Közölte: Helmut Kohl „felkészítette Európát a 21. századra”.

Christian Kern osztrák kancellár közölte: a politikus történelmet írt, „Európa az ő kézjegyét viseli”.

Donald Trump amerikai elnök is részvétét fejezte ki helyi idő szerint péntek este. „Kohl kancellár az Egyesült Államok barátja és szövetségese volt, miközben 16 döntő jelentőségű éven keresztül irányította Németországot” – közölte, hozzátéve: a politikus nem csak a német újraegyesítés atyja volt, hanem Európa és a transzatlanti kapcsolatok szószólója is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.