Háború fenyeget Katarban

Élelmiszerből 90 százalékban behozatalra szorul Katar. Egy német lap szerint az Öböl menti országok a kiéheztetésre játszanak.

MN
2017. 06. 11. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborúba torkollhat az Öböl menti arab országok konfliktusa – figyelmeztetett Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapnak adott interjújában. A német diplomácia vezetője a héten tárgyalt szaúd-arábiai, katari és kuvaiti, valamint török és iráni kollégájával. „Megbeszéléseim révén tudom, mennyire komoly a helyzet, de azt hiszem, hogy az előrelépésre is jó esély van” – mondta Sigmar Gabriel.

A német lap emlékeztetett arra, hogy Katar 90 százalékban behozatalra szorul élelmiszerből, amelynek 40 százalékát Szaúd Arábiából érkezik. Mint ismert minden szomszédos országa megszakította a diplomáciai kapcsolatait Katarral, arra hivatkozva, hogy „terroristákat támogat és együttműködik Iránnal”. Napról napra nő a szankciókhoz csatlakozó államok száma is. A német lap arról írt, hogy Katart kiéheztethetik.

Meg kell próbálni elkerülni a konfliktus további elmérgesedését, ezért törekedni kell arra, hogy a felek tárgyaljanak egymással – tette hozzá a német külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy nagyra értékeli Washington diplomácia erőfeszítéseit.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter „nagyon bölcs és higgadt” módon igyekszik kezelni a helyzetet, és „világos állásfoglalásai nagyon sokat segítenek” a viszály hevességének csökkentésében – mondta Sigmar Gabriel, aki pénteken telefonon tárgyalt amerikai kollégájával a német sajtóban Katar-válságnak is nevezett konfliktusról.

Hozzátette, hogy Németország Tamím bin Hamad ász-Száni kuvaiti emírnek is hálás a felek közötti közvetítő munkájáért. Azonban a FAS értesülése szerint a közvetítés egyelőre eredménytelen, és semmi jele nincs annak, hogy Katar hajlandó lenne teljesíteni az arab világ több vezető hatalma által a kapcsolatok rendezésének feltételéül támasztott követeléseket.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Több afrikai ország jelezte, hogy támogatja a Katar elszigetelésére irányuló próbálkozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.