Hajókat vett célba rakétáival Észak-Korea

Dél-Korea szerint Phenjan vélhetőleg precíziós csapásmérő képességét tesztelte.

MN
2017. 06. 08. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea csütörtökön több rakétát lőtt ki keleti partvidékéről, ezek feltételezhetően szárazföldi indítású, hajók elleni rakéták voltak – írja az MTI a dél-koreai hadsereg jelentése alapján.

A szöuli vezérkar közleménye szerint a rakétákat helyi idő szerint a reggeli órákban indították Vonszan városának környékéről, és mintegy 200 kilométert repülve a Japán-tengerbe csapódtak. A dél-koreai hadsereg teljes készültségét fenntartva fokozta északi szomszédjának megfigyelését, tekintettel az esetleges további provokációkra – írták a közleményben, hozzátéve, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnököt haladéktalanul értesítették a történtekről.

A dél-koreai hadsereg szóvivője sajtótájékoztatón közölte: Phenjan vélhetőleg precíziós csapásmérő képességét tesztelte, bizonyítva, hogy mennyire pontosan képes eltalálni egy nagyobb ellenséges hajót. A tisztségviselő rámutatott, hogy a különböző típusú rakéták tesztjével az észak-koreai rezsim fölénybe akar kerülni Szöullal és Washingtonnal szemben.

Az MTI emlékeztet: ez volt Phenjan ötödik rakétaindítása, mióta a május elején megválasztott új dél-koreai elnök hivatalba lépett.

A múlt hét elején – a szakértők elemzései szerint – Észak-Korea Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 450 kilométert megtéve a Japán-tengerbe csapódott, a Japán kizárólagos gazdasági övezetének számító térségbe, Szöul és Tokió tiltakozását vonva maga után.

Eközben Észak-Korea megfenyegette Japánt. Egy magas rangú észak-koreai kormányilletékes arra figyelmeztette csütörtökön Tokiót, hogy ne hívja ki maga ellen a sorsot, mert válsághelyzet esetén Észak-Korea képes hamuvá változtatni a Japán-szigeteket, még azelőtt, hogy csapást mérne az Egyesült Államokra.

Az észak-koreai „békebizottság” képviselője közleményében azért intézett kirohanást a tokiói kormány ellen, mert Japán, követve az Egyesült Államok példáját, tovább szigorítja a Phenjan elleni szankciókat. Phenjanban azt is nemtetszéssel fogadták, hogy a tokiói vezetők keményen bírálták Észak-Koreát a G7 minapi csúcstalálkozóján és egy szingapúri biztonságpolitikai konferencián.

„Ha Japán valóban aggódik saját biztonsága miatt, akkor felül kell vizsgálnia a Phenjannal szembeni ellenséges politikáját, el kell érnie az amerikai katonai támaszpontok bezárását saját területén, és nem kéne eljátszania az Egyesült Államok pudlijának szerepét. Japán továbbra is a koreai nép esküdt ellensége” – szögezi le az illetékes.

Az észak-koreai atom- és rakétaprogram miatt Tokió gyakorlatilag teljesen betiltotta a kereskedelmet Észak-Koreával, megszakított a két ország közötti mindennemű közvetlen közlekedést, kemény vízumkorlátozásokat vezetett be, nem engedélyezi a belépést japán kikötőkbe olyan hajóknak, amelyek előzőleg Észak-Koreában jártak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.