Hatvanötmillió-hatszázezer ember menekül világszerte

A legtöbben, közel 12 millióan továbbra is a szíriai polgárháború miatt kényszerültek elhagyni otthonukat.

MN
2017. 06. 19. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

65,6 millióra nőtt és ezzel ismét rekordot döntött azoknak az embereknek a száma, akik világszerte konfliktusok, éhezés vagy természeti katasztrófák elől menekülnek – írja a BBC az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) bejelentésére hivatkozva. Az idei szám mintegy háromszázezerrel haladja meg a 2015 év végi adatait.

A világszervezet annak tudja be az emelkedést, hogy az utóbbi időszakban Dél-Szudánban pusztító fegyveres konfliktus és éhínség elől a korábbinál 64 százalékkal többen, 1,4 milliónyian menekültek el.

A rekordszámú menekülő közül 22,5 millió menekült, 2,8 millió menedékkérő és legnagyobb arányban, 40,3 milliónyian belső menekültek. A jelentés szerint 10 millióan vannak azok, akik a legutóbbi adatközlés óta váltak földönfutóvá. Ez a szám egyébként csökkent, mert a 2016-os adatokban még 12,4 millió olyan ember szerepelt, akinek abban az évben kellett elmenekülnie otthonából.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa így is elfogadhatatlannak nevezte a számot. Úgy vélte, a válság megakadályozásában és kezelésében a szolidaritásnak és az összefogásnak kiemelt szerep jut.

A legtöbben, közel 12 millióan továbbra is a szíriai polgárháború miatt kényszerültek elhagyni otthonukat. A legnagyobb számban pedig Törökország fogadja be a menekülteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.