Hetvenkilencre emelkedett a londoni tűzvész halálos áldozatainak száma

Lesznek, akiket sohasem tudnak azonosítani.

MN
2017. 06. 19. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos közlés szerint hétfő délelőtt 79-re emelkedett azoknak a száma, akik életüket vesztették vagy eltűntek a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban múlt szerda hajnalban kitört tűzvészben – írja a Telegraph.

Stuart Cundy helyi rendőrparancsnok úgy nyilatkozott, hogy a szám még mindig változhat, de már nem olyan jelentős mértékben, mint a korábbi napokban. A parancsnok arról is beszámolt, hogy a halálos áldozatok többségét valószínűleg nem tudják azonosítani. Könnyeivel küszködve írta le, milyen pusztítást végzett a tűz a 24 emeletes toronyházban.

Mint mondta, szerencsésen épségben előkerült öt olyan ember, akiről eddig azt hitték, hogy eltűntek a lángoló pokollá változott toronyházban.

Helyi idő szerint 11 órakor egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok előtt a londoni kormányzati intézményekben.

Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosít. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a legtöbb közülük ma is lakott. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

A brit kormány első gyorssegélyként 5500 fontot (kétmillió forintot) folyósít mindazoknak, akiknek a lakása megsemmisült a tűzben.

A kormány emellett létrehozott egy ötmillió fontos (csaknem 1,8 milliárd forintos) alapot is, amelyből a károsultak ruhát, élelmiszert, egyéb alapvető fontosságú cikkeket vásárolhatnak. Theresa May miniszterelnök a hétvégén megígérte, hogy ha további anyagi forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítani fogja.

May háromhetes határidőt szabott a tűzvészben elpusztult lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére, és előírta, hogy a hatóságok naponta tájékoztassák őt az ebben elért haladásról.

Néhány nap alatt az Egyesült Királyságban politikai válsággá terebélyesedett a londoni Grenfell Towerben pusztító tűzvész tragédiája. Theresa May brit miniszterelnököt már eddig is számos bírálat érte azért, ahogy a teljesen kiégett toronyház katasztrófájára reagált. Például sokáig nem találkozott a károsultakkal, amit minisztere biztonsági okokkal magyarázott. Ám eközben II. Erzsébet királynő és Vilmos herceg is a helyszínre látogatott. Így tett Jeremy Corbin, a Munkáspárt vezetője is.

Pénteken tüntetők hatoltak be a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának épületébe, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy a tűzvész károsultjai nem kaptak biztosítékokat lakhatásuk mielőbbi megoldására. A demonstrálók szerint a tanács ingatlankezelő cége által végrehajtott renoválás célja nem az épület biztonságosabbá tétele, hanem csak „külső csinosítása” volt, hogy a leggazdagabb londoni kerület jómódú polgárainak ne „egy ronda tornyot kelljen nézniük”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.