Illegális bevándorlás: bekeményített az osztrák külügyminiszter

Heves vitát váltott ki Sebastian Kurz ötlete, miszerint le kell zárni a földközi-tengeri migrációs útvonalat.

MTI
2017. 06. 18. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Újabb mélypontot ért el a koalíciós hangulat” – olvasható az újságban, amely interjút közölt a külügyminiszterrel.

Az Osztrák Néppártot vezető Sebastian Kurz az illegális migráció megakadályozására és az embercsempészet visszaszorítására még a múlt héten beszélt a javaslatról. Elképzelése szerint a Földközi-tengeren megmentett menedékkérőket tunéziai vagy egyiptomi befogadóközpontokban kellene elhelyezni.

Christian Kern szociáldemokrata osztrák kancellár szombati Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy a migrációval kapcsolatos kérdéseket nem lehet „jól hangzó jelmondatokkal megoldani”. Kern szerint „az unióra nehezedő kihívások a mi kihívásaink is”. A Die Presse című osztrák lap pedig arról számolt be, hogy a kancellár szerint Kurz bejelentéséből hiányoznak a konkrétumok.

A Falter című osztrák lap főszerkesztőjének a Facebook közösségi oldalon tett bejegyzése szerint Kern egy csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy nem ellenzi a földközi-tengeri útvonal lezárását, de egyelőre nem látja, hogyan lenne kivitelezhető. „Támogatom az ingyensört is és a bérek adóterheinek csökkentését – ha valaki elárulja, hogyan lenne megoldható” – jegyezte meg Kern a beszámoló szerint.

„Egyáltalán nem értem a kancellár kijelentését, egyetértést szeretnék a kormányban” – mondta a Kurier című lapnak Sebastian Kurz, és utalt arra, hogy a szintén szociáldemokrata Hans Peter Doskozil védelmi miniszter is egyetértett már a javaslatával.

„Déjà vu érzésem van, a balkáni útzárról szóló korábbi ötletet is először támadták, embertelennek bélyegezték, majd hetekkel később kiderült, hogy ez a jó megoldás” – nyilatkozta a lapnak Kurz.

Tavaly februárban Sebastian Kurz kezdeményezésére Bécsben megegyeztek a balkáni menekültútvonalban érintett országok illetékesei, hogy lezárják az útvonalat. Előtte naponta emberek ezrei vonultak Görögországból a nyugat-balkáni országokon keresztül Közép-Európába.

Miután kimentették az embereket a Földközi-tengerből, meg kell állítani és el kell látni őket az unió külső határánál – mondta Kurz a Kurier című lapnak. Úgy vélte, hogy amíg tart a jelenlegi rendszer, vagyis embercsempésszel érkeznek Európába mindazok, akik anyagilag megengedhetik maguknak, addig egyre többen fognak jönni. Hangsúlyozta: a csempészek pedig egyre többet keresnek majd, az Európára nehezedő nyomás nagyobb lesz, és egyre többen fogják életüket veszteni az úton. A miniszter emlékeztetett, hogy 2015-ben háromezren, 2016-ban ötezren, az idén pedig várhatóan hétezren vesznek majd oda a Földközi-tengerben.

Korábbi beszámolók szerint az év eleje óta 70 ezer menekült érte el Európát a Földközi-tengeren keresztül, a legtöbben tengeri hajózásra alkalmatlan csónakkal tartottak Líbiából Olaszország irányába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.