Juncker: Európa nem bízhat Amerika védelmében

Önálló európai haderőt kell létrehozni az Európai Bizottság elnöke szerint.

Molnár Csaba
2017. 06. 09. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean-Claude Juncker egy prágai védelmi és biztonsági konferencián beszélt arról, hogy „a NATO-nak való elkötelezettségünk nem lehet többé kényelmes ürügy arra, hogy a nagyobb európai (védelmi) erőfeszítések ellen érveljünk” – tudósít a BBC. Majd így folytatta: „Nincs más választásunk, mint hogy megvédjük érdekeinket a Közel-Keleten, a klímaváltozás kérdésében és a kereskedelmi egyezmények területén.”

E szavak szinte tökéletesen egybevágnak Angela Merkel nemrég elhangzott beszédével, amelyben kifejtette, hogy Donald Trump megválasztása és a brexitszavazás után Európa már nem támaszkodhat Amerikára és Nagy-Britanniára úgy, mint eddig. Trump folyamatosan azzal vádolja a NATO európai tagállamait, hogy nem veszik ki a részüket kellő mértékben a védelmi kiadásokból.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásával máris jelentősen meggyengült az unió összesített hadereje, hiszen a brit és a francia hadsereg ütőképessége kiemelkedik a többiek közül. Az európai védelmi kiadások korlátozott voltát jól mutatja, hogy a NATO 29 tagállama közül mindössze öten teljesítik azt az ajánlást, hogy nemzeti összterméküknek legalább a két százalékát költsék a honvédelemre. Ezek az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Lengyelország, Görögország és Észtország.

„Az előttünk álló út azzal kezdődik, hogy biztosítjuk azokat a forrásokat, amelyek a védelmünkhöz szükségesek. Európa védelmét többé nem szervezhetjük ki – mondta Juncker, ugyanakkor hozzátette: – Európa és a NATO versengése szóba sem jöhet. Mi együttesen csak feleannyit költünk (védelemre), mint az Egyesült Államok egymaga, de még így is csak az ő hatékonyságuk 15 százalékára vagyunk képesek. Abszurd, hogy többféle katonai helikoptertípus van szolgálatban, mint ahány kormány van az Európai Unióban.” Juncker példaként hozta föl, hogy az EU-tagállamok átlagosan 27 ezer eurót (8,3 millió forintot) költenek egy katona felszerelésére, míg az USA 108 ezret (33 millió forintot).

Bár a brit hadsereg volt eddig az egyik legerősebb az Európai Unióban, az Egyesült Királyság érvelt eddig a legerősebben a NATO-tól független egységes európai haderő ellen, azt hangoztatva, hogy továbbra is az észak-atlanti szervezet az európai biztonság fő pillére. De ez az ellenvélemény a brexittel hamarosan megszűnik. Erre reagálva jött létre az Európai Bizottság szerdai bejelentése szerint az Európai Védelmi Alap, amelynek feladata az lesz, hogy segítsen a tagállamok kormányainak az összehangolt európai védelmi projektek finanszírozásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.