Katari kapcsolattal gyanúsított személyeket tett terrorlistára négy ország

Közös közleményt adott ki Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein.

MTI
2017. 06. 09. 3:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein erről szóló közös közleményét a szaúdi állami hírügynökség ismertette péntek hajnalban.

A listára tett természetes személyek között van Júszef el-Karadávi, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom egyiptomi származású, Katarban élő szellemi vezetője, a jogi személyiségek között pedig két olyan jótékonysági szervezet, amelyet Katar finanszíroz.

Katarhoz köthető személyek és szervezetek már korábban is szerepeltek ilyen listákon, mert Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek így büntette az országot az előző, 2014. évi Perzsa-öböl menti – hasonló – viszályban.

A listára most felkerült tizennyolc katari állampolgár között üzletemberek, politikusok és az uralkodócsalád magas rangú tagjai is vannak. Öt líbiai szerepel a névsorban – köztük Abdel-Hakim Belhadzs volt hadúr –, huszonhat egyiptomi, három kuvaiti, két jordániai, két bahreini, egy egyesült arab emírségekbeli, egy szaúdi és egy jemeni állampolgár. A jogi személyek között vannak olyan bahreini síita militáns csoportok, amelyeket az öbölbeli szunnita kormányok Iránhoz kötődő szervezetnek tartanak.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral.

Doha tagadja, hogy terroristákat támogatna, egy meg nem nevezett tisztségviselője azt mondta pénteken: az ország betartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának terrorizmusellenes határozatait.

Vang Ji kínai külügyminiszter külön tárgyalt iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) asztanai csúcstalálkozóján, és az új öbölbeli viszállyal kapcsolatban kijelentette, hogy a térség békéje és stabilitása minden országnak fontos, az érintett feleknek „megfelelő módon” meg kell oldaniuk a helyzetet – közölte pénteken a pekingi külügyi minisztérium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.