Katari nagykövet: A magyarok biztonságban vannak

Mohamad Hamad al-Halifa kizárta a háború lehetőségét, és tagadta a terrorcsoportok támogatását.

Lukács Csaba
2017. 06. 09. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elfajulhat a mostani konfliktus a fegyveres összetűzésig?
– Nem. Mindannyian az Öböl Menti Együttműködési Tanács, a GCC tagjai vagyunk. Nincsenek határvitáink, a lényeges kérdésekben egyetértünk.

– Akkor mi a baj?
– Nézze, Katar kis ország, amelyik a maga útját járja. A célunk az, hogy fejlődjünk, és ehhez szerencsére megvannak a forrásaink. Hét amerikai és európai egyetem működik az országunkban, és a diákjaink, ha akarnak, állami ösztöndíjjal mehetnek külföldre tanulni. Rengeteg pénzt fektetünk be külföldön és itthon is – jelenleg 190 különböző ország munkavállalóit foglalkoztatjuk. Aktív szerepet vállalunk humanitárius területen is, Afrikában és a Közel-Keleten rengeteg helyen segítünk. Azt gondolom, a GCC tagállamai irigyek ránk és a sikereinkre. Az a vád, hogy finanszírozzuk a terrorizmust, egyszerűen nem igaz. Gondoljon csak bele: ha Magyarország ma elkezdene támogatni egy terroristacsoportot, holnap megtámadná egy másik. Ürügyet kerestek a blokádra, és ezt találták ki. Azt nem vitatjuk, hogy mindegyik ország szuverén joga eldönteni, kivel szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait, de a légtérzár és a határblokád más dolog, azzal nemzetközi szerződéseket sértenek, és ezt nem tartjuk elfogadhatónak.

– Említette az országban dolgozó külföldieket. Sok magyar is dolgozik Dohában – ők sincsenek veszélyben?
– Ők is biztonságban vannak. Országunkban két és fél millió ember él, és ebből több mint kétmillió külföldi – őket akarták megbüntetni? A blokád ugyanis nekik okoz kényelmetlenséget – elbizonytalanodtak a jövőt illetően, nehezebben tudnak hazalátogatni, pénzt utalni. Havonta több milliárd dollárnyi nálunk megkeresett pénzt küldenek haza, segítve ezzel azokat az országokat. Miért kell a civileket büntetni azért, mert nem értenek egyet a politikánkkal? Miért kellett például a Mekkában lévő zarándokainkat felszólítani a távozásra? Nem állunk háborúban!

– Mi a helyzet ez ellátási nehézségekkel? Arról olvasni a hírekben, hogy az emberek felvásárolták a készleteket.
– Csak Dohában több mint 150 nagy bevásárlóközpont működik. Raktárainkban 6-7 hónapra elegendő stratégiai élelmiszerkészlet van. Gyümölcs- és zöldségszükségleteink nyolcvan százalékát eddig is teherszállító repülőgépekkel hoztuk be Ausztráliából, Indiából, a Távol-Keletről és Latin-Amerikából, ezek a csatornák most is zavartalanul működnek.

– Mi várható?
– Szerintem hamarosan feloldják a blokádot. Két éve volt egy vitás helyzet, akkor is visszahívták a nagyköveteket, aztán az is rendeződött. A nemzetközi közösség gyors megoldásban érdekelt. Mi is dolgozunk, jelzést adtunk az ENSZ BT-nek, és várjuk a békés megoldást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.