Klímaegyezmény: Szijjártó szerint nem kell állandóan Trumpot kritizálni

Úgy véli, „adottságként” kell felfogni az amerikai elnök bejelentését.

MTI
2017. 06. 15. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető ezt az álláspontot fejti ki az Európai Unió Sarkköri Konferenciáján, amely csütörtök délután kezdődik a finnországi Oulu városában.

Szijjártó Péter szerint „adottságként” kell felfogni Donald Trump amerikai elnök bejelentését, hogy országa kilép a párizsi klímaegyezményből.

„Hiába a kritikaáradat, az Egyesült Államok elnöke nem fogja visszavonni ezt a döntését. Most már pragmatikusan és realistán kell hozzáállnunk ehhez, és azt a kérdést kell feltennünk, hogy a jelenlegi körülmények között hogyan lehet elérni a legjobb eredményt a párizsi klímamegállapodás vonatkozásában” – mondta Szijjártó Péter, aki szerint meg kell indítani a tárgyalásokat az amerikai kötelezettségekről.

„Ezért azt szorgalmazzuk, hogy halljuk meg az amerikai elnök mondatának második felét is, jelesül, hogy kilépnek ugyan az egyezményből, de készek a kötelezettségek újratárgyalására” – mondta a miniszter. Az amerikai kötelezettségekről meg kell kezdeni a tárgyalásokat, tekintettel arra, hogy sokkal jobb, ha az amerikaiak „legalább részben vállalják a korábban vállalt kötelezettségeket, s legalább részben benne vannak, mintha egyáltalán nem vesznek benne részt”.

A miniszter arról is beszélni fog a konferencián, hogy az északi sarkkörön túl zajló történések rendkívül súlyos gazdasági, energetikai, biztonsági és környezetvédelmi hatással vannak egész Európára. Egyes előrejelzések szerint nem kizárt, hogy 20-40 éven belül a teljes jégtakaró el fog tűnni az északi sarkkörön túli területről, aminek nagyon komoly hatásai lesznek. Ez esetben a kereskedelmi útvonalak teljesen átalakulnak, és a Távol-Keletről sokkal egyszerűbb, gyorsabb és rövidebb lesz a Jeges-tengeren át, Oroszország északi partjainál szállítani a termékeket Európába, a jelenlegi, Szuezi-csatornán át vezető kerülőút helyett. Másodsorban – folytatta Szijjártó Péter – a Jeges-tenger alatt van különböző mérések szerint a világ kőolajkészletének 13, földgázkészletének pedig mintegy 30 százaléka, s ha lehetőség adódik ennek a kitermelésére, attól nyilvánvalóan egész Európa energiabiztonsági helyzete is megváltozna.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint éppen ezért meg is indult a vita az északi területek birtoklásáért, aminek nagyon komoly biztonsági hatása lehet. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a környezetvédelmi hatásokat is kezelni kell, amire eddig a legjobb eszköznek a párizsi klímamegállapodás bizonyult, és nem véletlen, hogy Magyarország az uniós országok közül elsőként ratifikálta.

Szijjártó Péter a konferencia előtt tárgyal Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel az EU bővítési folyamatának felpörgetéséről.

„Magyarország élenjáró támogatója a nyugat-balkáni országok integrációs folyamatának, és a visegrádi négyek soros elnökeként egyik prioritása a térségbeli országok integrációjának a támogatása és felgyorsítása lesz” – mondta Szijjártó Péter, aki szerint Európa gazdasági és biztonságpolitikai érdeke is azt diktálja, hogy a Nyugat-Balkán minél előbb integrálódjon az Európai Unióba.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán kétoldalú tárgyalásokat folytat Ouluban mások mellett Frank Bakke-Jensen norvég EU-ügyi miniszterrel, Suka Frederiksen grönlandi és Timo Soini finn külügyminiszterrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.